CNAS: La primele semne de boală, sunați medicii de familie. Pot acorda consultații de la distanță, fără cardul de sănătate

Ultima actualizare:

    Medicii de familie pot consulta de la distanțăFoto: Arhiva Click!
Medicii de familie pot consulta de la distanțăFoto: Arhiva Click!

De frica infectărilor cu noul coronavirus, tot mai mulți români merg la cabinetele medicilor de familie. Autoritățile spun însă că acest gest îi poate îmbolnăvi mai rău și că este necesar să vorbească înainte cu medicii de familie și să stabilească împreună pașii care trebuie urmați. Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că serviciile medicale se pot valida fără cardul de sănătate.

Aceste măsuri sunt luate pentru limitarea răspândirii infecției de coronavirus la nivelul unităților sanitare publice și private. 

Autoritățile au făcut încă de acum două săptămâni la populație, ca, pentru a evita aglomerările  în unitățile sanitare și a nu-i pune astfel în pericol  pe cei cu patologii mai deosebite, să contacteze medicul de familie la primele semne de boală. Acesta va decide dacă  vă acorda o consultație la distanță sau, după caz, va programa pacientul pentru o consultație la cabinetul său sau îl vă direcționa către  ambulatoriul de specialitate.

Potrivit Ordinului Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Sef al Departamentului pentru Situații de  Urgență  nr.74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea  răspândirii infecției cu SARS-COV-2,  la nivelul unităților sanitare publice și private, pacienții care reprezintă urgențe medicale și cei care suferă de afecțiuni cronice se vor adresa, după caz, unităților sanitare, ambulatoriilor de specialitate sau cabinetelor de medicină primară. Consultațiile la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate și la distanță.

Astfel, dacă medicul de familie decide trimiterea pacientului în ambulatoriu, pacientul nu trebuie să intre în panică, deoarece, în conformitate cu prevederile în vigoare, pe perioada stării de urgență nu este necesar biletul de trimitere.

De asemena, Casa Națională de Asigurări de Sănătate le reamintește românilor că, pe perioada stării de urgență, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive, se acordă și validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.

Citește si: 

Anchetă penală la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie spun că instituția nu validează consultațiile fără cardul de sănătate

Au intrat în vigoare noile prevederi privind concediile medicale. Cine beneficiază de ele și cum se acordă

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net