Anchetă penală la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie spun că instituția nu validează consultațiile fără cardul de sănătate

Ultima actualizare:

    Medicii pot consulta și fără cardurile de sănătate
Medicii pot consulta și fără cardurile de sănătate

Este anchetă penală la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 din Capitală au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. O organizație patronală a medicilor de familie a reclamat instituia că ar fi refuzat validarea consultațiilor medicale realizate fără cardul de sănătate, deși conform prevederilor în vigoare procedura nu mai este obligatorie.

Guvernul a adoptat în ședința de luni, 30 martie, o hotărâre prin care medicilor le este permis să consulte pacienții la distanță, prin telefon sau videoconferință. De asemenea, aceștia vor putea elibera rețete online, pe email, iar cardul de sănătate va fi suspendat pe perioada stării de urgență.

 O zi mai târziu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București plângerea formulată de o organizație patronală județeană a medicilor de familie, având ca obiect posibila săvârșire a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de G4Media.ro, medicii de familie s-au plâns că, ”în mod repetat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ar fi refuzat validarea consultațiilor medicale realizate fără a fi fost semnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile pe teritoriul României, care prevedea posibilitatea realizării acestor consultații în deplină legalitate și fără utilizarea cadrului, tocmai în scopul prevenirii răspândirii virusului.De asemenea, prin intermediul proiectului de act normativ referitor la reglementările privind desfășurarea consultațiilor medicale la distanță, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar urma să reglementeze această metodă doar pentru consultațiile pacienților care suferă de afecțiuni respiratorii, în condițiile în care o persoană care nu prezintă încă simptomele specifice COVID-19 ar putea fi purtătoare de virus”.

În acest mod ar fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate, pe de o parte, și al persoanelor asimptomatice, pe de altă parte, în condițiile în care cei mai mulți medici de familie nu ar fi dotați cu echipament de protecție împotriva infectării cu acest virus.

Guvernul a decis că medicii pot consulta la distanță

Conform Hotărârii de Guvern adoptată luni,  pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră.

”Medicul de familie, precum și medicul de specialitate din ambulatoriul clinic, va consemna consultațiile medicale la distanță în registrul de consultații și fișa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră. De aceste consultații beneficiază toate persoanele aflate pe teritoriul României.”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

De asemenea, în hotărârea de guvern se precizează că serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență și se suportă din bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate,.

Medicii de familie vor putea să elibereze prescripții medicale în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Totodată sunt prelungite cu 90 de zile termenele de valabilitate ale biletelor de trimitere.

500 de medici din București fac consultații online

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a lansat platforma pacient.assmb.ro pentru consultaţii online în cele 19 spitale din subordine. Aproape 500 de de medici din toate specializările oferă consultaţii pacienţilor.

Pacienţii accesează site-ul pacient.assmb.ro, introduc o scurtă descriere a problemelor de sănătate pe care le au şi ataşează, dacă este cazul, documentele medicale relevante (rezultate analize, recomandări de la specialişti, istoric medical, bilete de ieşire din spital). Selectează spitalul, specialitatea şi medicul, apoi introduc datele personale, precum şi cele de contact. Răspunsul va fi primit, direct din partea medicului, în 12-24 ore, în funcţie de disponibilitatea specialistului şi de numărul de cazuri pe care le are în analiză. ”În concluzie, recomandăm bucureştenilor să folosească cu încredere această platformă online, înainte de a lua decizia de a merge la spital. Trebuie să fim cu toţii responsabili şi să încercăm să nu aglomerăm unităţile medicale dacă nu este neapărat necesar”, a mai transmis ASSMB.

Dosarul penal deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor deschis în cazul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost înregistrat sub nr. 3635/P/2020 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București. ”În cauză cercetările urmează a fi efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Secției 10 Poliție București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Citește și: 

Au intrat în vigoare noile prevederi privind concediile medicale. Cine beneficiază de ele și cum se acordă

Cele mai întâlnite întrebări despre ordonanțele militare. 37 de răspunsuri care pot lămuri pe toată lumea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net