Au intrat în vigoare noile prevederi privind concediile medicale. Cine beneficiază de ele și cum se acordă

Ultima actualizare:

    Medicii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza expunerii prelungiteFoto: Arhiva Click!
Medicii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza expunerii prelungiteFoto: Arhiva Click!

Începând de vineri, 27 martie 2020, au intrat în vigoare noile prevederi privind acordarea concediilor medicale. Astfel, s-a stabilit ca în anumite condiții, certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgenţă, să fie transmise şi online. Aceste măsuri sunt luate pentru prevenirea și limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

Noua legislație spune că direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti au obligaţia ca, la ieşirea din carantina instituţionalizată, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic de ieşire din carantină, care se poate transmite şi prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Persoanele izolate la domiciliu care au nevoie de concediu medical vor completa o declarație pe proprie răspundere. Însă trebuie să aibă grijă că infomrarea de informații false autorităților se pedepsește. Aceste documente necesare pentru obținerea concediului medical pot fi transmise în format electronic către medicul de familie.

Și adeverinţa privind dovada asigurării în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii poate fi eliberată de către angajatori şi transmisă online.

Cum se acordă concediul medical pe perioada stării de urgență

- Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgenţă, se eliberează şi se plătesc fără avizul medicului de medicina muncii.

- Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgenţă de către alți medici decât cei de familie se depun direct la plătitorii de indemnizaţii de asigurări, fără viza medicului de familie.

-Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgenţă, se pot transmite şi prin mijloace electronice  de transmitere la distanţă, astfel:

      - de către medicii curanţi către persoanele asigurate;      - de către persoanele asigurate către plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (angajatori, CAS-uri).

Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz), se depun de către persoana asigurată la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.

- Certificatele de concediu medical se pot acorda şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă în următoarele situaţii:

- în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);- pentru perioada de internare în spital;- pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;- situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;- în caz de carantină;- pentru risc maternal;- pentru îngrijirea copilului bolnav;- pentru asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, precum şi pentru cei care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal;- pentru asiguraţii cu afecţiuni cardiovasculare, SIDA/neoplazii/tuberculoză;- pentru alte situații decât cele menționate mai sus, ce necesită prelungirea concediului medical de către medicii de specialitate, alții decât cei de familie;- pentru consultațiile medicale la distanță acordate în perioada stării de urgență, potrivit prevederilor legale, în cazurile care necesită concediu medical.

Pot beneficia de concediu medical și noii angajați

Noua lege prevede ca, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor cu COVID 19, persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație, inclusiv cele care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni. 

De asemenea, certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Însă trebuie reținut faptul că aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.

Citește și :

Noi reguli de testare pentru COVID-19: Au fost incluse în lista celor testaţi persoanele cu pneumonie și SARI

Coronavirus în România. Cum se acordă concediul medical și indemnizația pentru carantină

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net