Cine este Nicuşor Dan, candidatul susținut de PNL la Primăria Capitalei

nicusor-dan.jpg

Nicușor Dan este candidatul comun al dreptei la alegerile pentru fotoliul de primar al Capitalei din iunie 2020
Nicușor Dan va candida independent usținut de toate partidele de dreapta la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei din iunie 2020

Deputat, cel mai cunoscut activist civic din București, Nicușor Daniel Dan este alesul dreptei pentru fotoliul de primar general la alegerile locale de la începutul lui iunie 2020. Cine este Nicușor Daniel Dan vă spune Click!

În octombrie 2019, Nicușor a devenit candidatul USR pentru fotoliul de primar general al Capitalei. Pe 27 februarie, el a fost anunțat de președintele PNL, Ludovic Orban drept candidatul sprijinit de acest partid pentru a conduce Primăria Capitalei. Oficial, Nicușor Dan este candidat independent sprijinit de USR și PNL. 

Cine este Nicușor Dan, susținut de PNL la Primăria Capitalei

Nicușor Dan CV

Nicușor Dan s-a născut pe 20 decembrie 1969 în orașul Făgăraș. S-a remarcat ca un activist civic pentru drepturile bucureștenilor și este de profesie matematician. Provine dintr-o familie în care tatăl era muncitor, iar mama contabilă. A absolvit cursurile Liceului Teoretic „Radu Negru” din localitatea natală la secţia matematică-fizică, în anul 1988. Elev eminent, în timpul liceului, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 şi 1988. La vârsta de 18 ani, s-a mutat la Bucureşti pentru a studia matematica la Universitatea București. În 1992, Nicuşor Dan a plecat în Franța pentru a-și continua studiile: a urmat în același domeniu cursurile Ecole Normale Superieure, una dintre cele mai prestigiose instituții de învățământ din Hexagon. A urmat apoi cursurile de master la Universitatea Paris XI şi şi-a prezentat teza de doctorat în matematică la o altă universitate din Paris. După șase ani petrecuți în Franța s-a întors la București. A spus că îi era bine dar nu s-a putut adapta la cultura franceză şi că dorea să ajute la schimbarea României. Multă lume a crezut că glumește dar Nicușor avea planuri mari. Nicuşor Dan a fost unul dintre fondatorii şi primul director administrativ al Școlii Normale Superioare București, creată după model francez în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română. În momentul de faţă este profesor de matematică şi cercetător la acest institut al Academiei Române. Dan a înfiinţat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” în 2006 ca o reacţie la demolarea caselor de patrimoniu de către speculatorii imobiliari, construcţia de blocuri înalte de locuinţe în cartiere protejate, cât şi scăderea suprafeţelor spațiilor verzi din București. La alegerile din 2012 pentru fotoliul de primar general, Dan a candidat independent și a obținut  8, 48 la sută din voturi. În luna iunie 2015, Nicuşor Dan a lansat platforma politică Uniunea Salvați Bucureștiul iar la alegerile din 2016, a obţinut locul al doilea în cursa pentru postul de primar, cu un procent de 30,5 la sută şi a fost ales consilier general al Bucureştiului. A renunțat la mandat după ce la alegerile parlamentare din același an a fost ales deputat de București. Nicuşor Dan trăieşte cu prietena lui într-un apartament luat cu chirie. În mai 2016, în timpul campaniei pentru primăria Bucureştiului, Nicuşor Dan a devenit tatăl unei fetiţe

Nicușor Dan declarație de avere

Nicuşor Dan a candidat la alegerile din 2016 pe listele USR în circumscripţia Bucureşti şi a ajuns astfel deputat. Potrivit declaraţiei de avere depusă la Camera Deputaţilor în iunie 2019, Nicuşor Dan avea un venit anual în calitate de deputat de 119.936 de lei, adică 9.994 de lei/lună. El a trecut ca având în proprietate un teren intravilan în Predeal, judeţul Braşov, de 7460 mp, dobândit în 2007, precum şi un autoturism Citroen BX, fabricat în 1986.

Nicușor Dan îl vrea viceprimar pe Vlad Voiculescu

Nicușor Dan a negociat toată săptămâna aceasta cu Vlad Voiculescu, candidatul formațiunii Plus pentru fotoliul de edil-șef al Capitalei la alegerile locale de la începutul lunii iunie. Dan, candidatul susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, i-a făcut contracandidatului său la nominalizarea USR-Plus la fotoliul de gospodar-șef al celui mai mare oraș din România o ofertă în schimbul renunțării la candidatură. Nicușor Dan a declarat că dorește ca Vlad Voiculescu să ocupe unul dintre posturile de viceprimar al Capitalei.

 

Citiți și

 

Nicușor Dan, susținut de PNL la Primăria Capitalei. «Partidul face un sacrificiu»

 

USR Bucureşti îl susţine pe Nicuşor Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei

Loading...

Citește și