Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, supranumit și Generalul Deșertului

Ultima actualizare:

    Nicolae Ciucă l-a înlocuit pe Ludovic Orban la Palatul Victoria
Nicolae Ciucă l-a înlocuit pe Ludovic Orban la Palatul Victoria

Nicolae Ionel Ciucă, premierul interimar al României, s-a născut la februarie 1967, în localitatea Plenița, din județul Dolj. El este un general de armată în rezervă, supranumit și Generalul Deșertului, după ce a condus în luptă militari români în bătălia de la Nassiria, din Irak.

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu în 1988.  Potrivit CV-ului său de pe site-ul Ministerului Apărării, Nicolae Ciucă a participat, la finalul anilor 90, la mai multe misiuni militare românești de menținere a păcii, în Bosnia Herțegovina, Afghanistan și Irak.

Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, a devenit ministrul Apărării în 2019

În perioada ianuarie - octombrie 2014, a fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar între 1 ianuarie 2015 și 28 octombrie 2019 a fost şeful Statului Major General. 

La 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către președintele României, Klaus Iohannis, iar câteva zile mai târziu, la 4 noiembrie 2019, a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. 

În data de 7 decembrie 2020 Nicolae Ciucă a fost numit prim-ministru interimar.

Nicolae Ciucă, declarație de avere

Potrivit declarației de avere din 6 aprilie 2020, generalul în rezervă Nicolae Ciucă deține două terenuri intravilan: unul cu o suprafață de 2829 mp, în localitatea Pielești, județul Dâmbovița, și unul de 598 mp, în comuna Balotești, satul Dumbrăveni, județul Ilfov. Pe acest teren, Ciucă și-a construit în anul 2017, împreună cu soția sa, Ciucă Maria Cristina, o casă cu o suprafață de 232 mp. Împreună soții Cioucă mai dețin și un autoturism Toyota Corola, din 2006.

Fostul ministru al Apărării nu deține bijuterii, tablouri și alte bunuri de valoare. Nu are nici economii păstrate în conturi deschise la bănci, în schimb a făcut trei împrumuturi care au scandeța la anul, împrumuturi în valoare de 223.000 lei. Premierul interimar al României a încasat venituri doar din salariul corespunzător funcției, venituri anuale în valoare de 195581 lei.

Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, a condus militari români în teatrele de război din Irak și Afganistan
Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, a condus militari români în teatrele de război din Irak și Afganistan

De ce i se spune „Generalul Deșertului”. A făcut istorie în Irak

Între anii 2001 şi 2004 Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, din Afganistan (2002-2003), şi la misiunea Antica Babilonia, din Irak (2004). Ciucă şi-a câştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Din acest motiv a şi fost denumit "generalul deşertului". Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu: "Mergem la Cotroceni cu Alexandru Rafila propunere de premier"

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net