15 ani de la răpirea a trei ziarişti români în Irak. Au fost captivi 55 de zile

ziaristi_romani_rapita_irak.jpg

ziaristi_romani_rapita_irak
Pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor
Foto: adevarul.ro

La 28 martie s-au împlinit 15 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Această experiență cumplită le-a marcat viața pentru totdeauna. Nici unul nu mai lucrează în presă.

La 28 martie se împlinesc 15 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, reporter la România liberă, Marie Jeanne Ion, reporter şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii de la Prima TV. Pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor.

15 ani de la răpirea a trei ziarişti români în Irak

28 martie 2005, în jurul orei 20.00, reporterul Marie-Jeanne Ion a telefonat directorului ştirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, spunându-i „M-au răpit, sunaţi la ambasadă. Sunt într-o maşină. Mă duc în Hamiria”, urmat de un SMS, în care scria: „Am fost răpiţi. Nu e o glumă. Ajutor! Ajutor!”.

Pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor. Știrea a înmărmurit toată România.

Timp de 55 de zile, am stat cu sufletul la gură, așteptând vești. Prima imagine cu cei trei jurnaliști români cu mitralierele îndreptate spre capul lor a șocat toată țara.

Filmul răpirii ziariștilor români în Irak

 • Cei trei, alături de ghidul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american şi irakian, pe post de translator, se aflau într-o vizită de documentare de o săptămână în Irak, însă au fost răpiţi şi ţinuţi în captivitate timp de 55 de zile.
 • După 55 de zile, ziariștii au fost „recuperaţi” de autorităţile române, cu sprijinul serviciilor secrete româneşti şi străine şi aduşi în ţară. Situaţia reală a celor întâmplate atunci o vom afla probabil în anul 2055, când dosarul „Răpirea jurnaliştilor români Irak” ar urma să fie desecretizat.
 • Peste doar două zile de la momentul răpirii, Omar Hayssam susţinea că a fost contactat telefonic de un necunoscut care i-a cerut patru milioane de dolari răscumpărare pentru cei trei români.
 • Tot pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor.
 • Pe 5 aprilie, Omar Hayssam era reţinut de autorităţile din ţara noastră pentru implicare în acest scandal. Abia pe 22 aprilie, într-o nouă înregistrare video, se vorbeşte pentru prima dată despre cerinţa ca România să-şi retragă trupele din Irak, contra eliberării jurnaliştilor.
 • Cameramanul Sorin Mişcoci anunţă în ţară că va fi primul ucis, dacă teroriştilor nu li se vor respecta dorinţele. Pe 4 mai, președintele Traian Băsescu anunţa că jurnaliştii sunt în continuare în viaţă, dar preciza că lucrurile s-au complicat.
 • Pe 22 mai, şeful statului anunţa public că Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion şi însoţitorul lor, Mohamad Munaf, au fost eliberaţi.
 • jurnalisti-romani-rapiti-in-irak_traian_basescu.jpg

  jurnalisti-romani-rapiti-in-irak_traian_basescu
  Momentul emoționant al revenirii în țară a celor trei jurnaliști răpiți în Irak. Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate
  Foto: adevarul.ro

Ce s-a întâmplat după răpirea ziariștilor în Irak

 • Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate pentru că a reușit să aducă în țară pe cei jurnaliști răpiți în Irak.
 • Omar Hayssam, cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963, a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România. El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară în anul 2013.
 • Mohammad Munaf este omul care a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Acesta este a fost condamnat în anul 2008 pentru fapta ce a avut loc în anul 2005. Mohammad Munaf se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române.
 • Marie Jeanne Ion (46 de ani) este freelancer și producător.
 • Ovidiu Ohanesian (51 de ani) este freelancer și blogger. A învestigat mulți ani  răpirea din Irak și a scris o carte, ”Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Răpirea din Irak” (2008).
 • Sorin Mișcoci (44 de ani) a fost cameramanul oficial al președintelui Traian Băsescu, apoi a devenit freelancer.

Citeşte şi:

Câți ani mai are Omar Hayssam de stat după gratii

Omar Hayssam face dezvăluiri din închisoare

Loading...
 
 

Citește și

 • Traian Băsescu a povestit joi seară (17 octombrie) cum a devenit colaborator al Securității sub preudonimul ”Petrov”

  Ce destănuiri spectaculoase a făcut fostul președinte! Traian Băsescu a povestit joi seară (17 octombrie) cum a devenit colaborator al Securității sub preudonimul ”Petrov”. A ezitat la început întrucât dosarul CNSAS este depus la Instanță.

 • traian basescu

  Curtea de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Decizia poate fi atacată în instanţă. Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat, vineri, că va contesta sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, afirmând că ceea ce a făcut el nu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea. În plus, a argumentat că la vârsta pe care o avea atunci, 21 de ani, era necopt şi nu conştientiza perfect care sunt situaţiile în care se implica.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1