Cele mai periculoase rase de câini. Nu au voie în spatiu public și trebuie să le declari la Poliție

cei_mai_periculosi_caini.jpg

Potrivit legii, câinii considerați periculoși au fost împărțiți în două categorii: de luptă și atac, precum și metișii lor
Potrivit legii, câinii considerați periculoși au fost împărțiți în două categorii: de luptă și atac, precum și metișii lor
FOTO: adevarul.ro

De ce mai sunt câini liberi pe stradă? Avem o lege clară care spune că toți posesorii de câini agresivi au obligația de a trece pe la poliție pentru a-i declara. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare sau chiar pușcăria! Uite care sunt cele mai periculoase rase de câini!

Un câine agresiv, din rasa Amstaff, a atacat acum câteva zile un cățel Fox Terrier, în miezul zilei, în Capitală. De ce era liber un câine agresiv fără lesă, botniță și zgardă? Există o lege clară care stabilește că aceștia au voie în spatiu public și trebuie declarați la Poliție.

Cele mai periculoase rase de câini

Potrivit legii, câinii considerați periculoși au fost împărțiți în două categorii: cei de luptă și atac, asimilați prin caractere morfologice cu câinii de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, în timp ce în categoria a doua au fost incluși câinii din rasele American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Sunt definiţi de lege drept câini agresivi orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Nu intră în categoria câinilor agresivi câinele care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine sau orice câine folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană.

Câinii agresivi trebuie declarați la Poliție

Persoanele care dețin un câine periculos trebuie să respecte un set de reguli obligatorii. În primul rând, trebuie să fie majore, să fie în deplinătatea facultăților mintale și să nu fi fost condamndate pentru fapte penale. Primul pas pe care trebuie să-l facă deținătorul unui câine periculos este să se prezinte cu aceştia la medicul veterinar, să îi înregistreze la una dintre asociaţiile chinologice afiliate, după care, în termen de 10 zile, să depună documentele și la secția de poliție.

Proprietarii de câini periculoși, verificați de polițiști

Proprietarii de astfel de animale trebuie să ştie că oricând, oamenii legii îi pot verifica la domiciliu. Nu de alta, dar la schimbarea domiciliului deţinătorului, acesta trebuie să anunţe poliţia pentru ca înregistrarea să se facă la noua adresă de domiciliu. Iar vânzarea sau decesul animalului trebuie anunţat în termen de 48 de ore pentru ca respectivul câine să fie scos din evidenţă. Deasemenea, proprietarii de câini agresivi au obligația de a inscripţiona în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă cu dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Ce faci dacă te-a mușcat un câine pe stradă sau în parc

Persoanele care au fost muşcate de un câine care are stăpân trebuie să se adreseze unităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, iar dacă va fi găsit vinovat, stăpânul animalului va fi fie amendat, fie arestat.

Potrivit legii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Animalele din categoria a II-a trebuie ținuți în lesă și cu botniță și declarați la Poliție: American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Citește și 

Ce riscă proprietarul Amstaff-ului care a sfâșiat un câine pe stradă

Vrei un câine de pază! Topul patrupedelor care te scapă de hoți

Loading...

Citește și

  • caine atacat

    Un câine de luptă a atacat un căţel care se afla cu stăpâna la plimbare, iar femeia a scăpat ca prin urechile acului fără să fie muşcată. Au intervenit și trecătorii pentru a încerca să îl separe pe câinele agresiv de căţelul atacat. Oamenii s-au pentru a separa câinele din rasa Amstaff, care îşi încleştase colţii, decelălalt animal.

  • Ne-au șocat imaginile cu femeia care vrea să își apere cățelușul de un dulău de talie mare, rasa Amstaff. I-au sărit în ajutor niște bărbați care au încercat să scoată animăluțul din colții fioroși. Dresorii spun că nu au făcut bine. Uite ce trebuie să faci când atacă un câine periculos!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1