Ce riscă proprietarul Amstaff-ului care a sfâșiat un câine pe stradă

Ultima actualizare:

    Amstaff-ul este un câine agresiv, care trebuie ținut la plimbare doar în lesă și cu botniță
Amstaff-ul este un câine agresiv, care trebuie ținut la plimbare doar în lesă și cu botniță

Cine are câine de pază și de atac trebuie să fie foarte atent atunci când iese cu el la plimbare. Proprietarul nu are voie să-l lase liber pe stradă fără lesă și botniță. Oricând ar putea să devină agresiv și să atace. La fel s-a întâmplat și săptămâna trecută, când un Amstaff, lăsat liber, a sfâșiat un alt patruped aflat cu stăpânul. Iată ce riscă acum proprietarul!

Scene şocante s-au petrecut pe 6 iunie în apropiere de Liceul „Iulia Hașdeu”, pe strada Călușei, din sectorul 2 al Capitalei. Un câine din rasa Amstaff a fost scos la plimbare de femeia plătită să aibă grijă de el și lăsat liber.

La un moment dat, a venit în fugă și a atacat un alt câine de companie aflat în lesă. Stăpâna lui și-a dat seama de pericol și l-a urcat pe capota unei mașini, însă, animalul furios a sărit după el și l-a tras.

Stăpâna câinelui atacat:”Nu am putut să-l scot din colții lui”

 ”Câinele agresiv a ajuns în două-trei secunde. Nu am putut să-l scot din colții lui, doar să-l fac să-l muște mai puțin, să-l derutez. El era călăre pe al meu, pe spate, cu dinții înfipți în gâtul lui. Am și eu câteva semne, dar nu știu dacă m-a atacat, cât m-am luptat cu el… ineficient, evident. În tot acest timp, femeia care-l scose la plimbare încerca să dea în el cu lesa ca și cu o sorcovă, strigând că nu este al ei. Am crezut că o să moară, a avut nevoie de două zile de îngrijire intensivă, abia acum a început să bea apă, e încă în stare de șoc”, a declarat stăpâna câinelui atacat, la România TV.

Amendă pentru proprietarul Amstaff-ului

Un șofer care a văzut întrega scenă a oprit mașina și a intervenit. La fel și doi muncitori.

Timp de patru minute s-au luptat cu Amstaff-ul ca scoată patrupedul atacat din colții lui și erau gata să-l ucidă dacă mușca oameni.

Câinele de companie mergea în lesă, alături de stăpâna lui
Câinele de companie mergea în lesă, alături de stăpâna lui

Reprezentanții Poliției Capitalei au precizat pentru Click! că proprietara câinelui rănit a depus ieri, 9 iunie, plângere la secție.  

Stăpânul animalului agresiv riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit Codului civil, proprietarul răspunde pentru toate prejudiciile provocate de animalul său, chiar şi când acesta a scăpat de sub pază. Excepţie face situaţia în care câinele îşi apără stăpânul aflat în pericol sau proprietatea pe care a pătruns un străin.

Amstaff-ul a sfâșiat animalul, sub ochii stăpânei, care nu a reușit singură să-l scoată din colții câinelui agresiv
Amstaff-ul a sfâșiat animalul, sub ochii stăpânei, care nu a reușit singură să-l scoată din colții câinelui agresiv

Obligațiile celui care deține un câine de luptă sau de atac

  • să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de patruped;
  • să înregistreze animalul la Asociaţia Chinologică Română (AChR);
  • să depună adeverința eliberată de AChR la secţia de poliţie în raza căreia este deţinut animalul, împreună cu declaraţia pe proprie răspundere, în care specifică: numărul microcipului, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, efectuarea sterilizării câinilor (dacă nu are acte de origine recunoscute de AChR), existenţa asigurării de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse (se depune şi o copie a poliţei);
  • nedepunerea documentelor a poliţie şi neanunţarea, în 48 de ore, a faptului că s-a schimbat adresa la care e deţinut câinele atrag o amendă între 500 şi 1.500 de lei;
  • pierderea sau moartea câinelui, nedeclarată în 48 de ore, se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei;
  • între 1.500 şi 3.000 de lei este amenda pentru prezenţa câinelui în transportul în comun şi în alte locuri publice (fac excepţie drumurile publice şi căile de acces către acestea, cu specificaţia că botniţa este obligatorie, iar câinele trebuie ţinut în lesă sau în ham);
  • neafişarea anunţului ”Câine periculos” la locul în care e deţinut patrupedul atrage după sine o amendă între 500 şi 1.500 de lei; -
  • cei care organizează lupte între câini sunt pedepsiţi cu închisoarea între şase luni şi trei ani sau cu amendă.

Ce rase sunt vizate

Legea se referă la câinii din categoria I, cei de luptă și atac, adică: Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Pentru ei este obligatorie asigurarea civilă.

Animalele din categoria a II-a trebuie ținute în lesă și cu botniță și declarate la Poliție: American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Citește și:

https://www.click.ro/news/bucuresti/un-caine-amstaff-lasat-liber-atac-violent-plina-strada

image
image
image
image
image
image
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net