Ce semnifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Obicei vechi de 3.000 de ani

Ultima actualizare:

    Cu cât grâul va crește mai mare cu atât se spune că belșugul în casă va fi pe măsură
Cu cât grâul va crește mai mare cu atât se spune că belșugul în casă va fi pe măsură

Grâul pus la încolțit este vedeta zilei! De Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul României, creștinii obișnuiesc să ducă mai departe această tradiție, veche de peste 3.000 de ani.

Astăzi, 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei. Printre tradiţiile acestei zile se numără şi punerea de grâu la încolţit. Obiceiul este prezent în tot spaţiul est-european şi este vechi de peste 3.000 de ani, fiind preluat de creştini din religiile mai vechi.

Potrivit credinţei populare româneşti, grâul este considerat un simbol al belşugului, al prosperităţii.  Indiferent că vorbim de tradiţia păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieţii, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este de câteva mii de ani mâncarea de bază a oamenilor.

Conform tradiţiei, punerea de grâu la încolţit de Sfântul Andrei aduce noroc şi belşug în casă, dar este şi o metodă de a vedea cum va fi anul următor.

În noaptea de Revelion se verifică grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei şi, în funcţie de cum creşte acesta, persoana care l-a pus la încolţit va avea sau nu noroc material, belşug şi împliniri.

De asemenea, credinţa populară spune că grâul des şi înalt anunţă un an rodnic. Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieţii care biruieşte moartea şi, deci, un simbol divin, însă mai există şi o a treia abordare, dată de agronomi.

„În calendarul agricol iudaic, de unde avem de fapt acest obicei, grâul se semăna, de fapt, undeva către începutul lunii ianuarie. Această punere la încolţit avea rolul de a verifica, de fapt, germinaţia boabelor. Dacă încolţea bine, se semăna o cantitate mai mică la metrul pătrat, dar dacă încolţea prost se punea mai mult, ca să existe siguranţa recoltei”, a explicat, pentru adevarul.ro agronomul Pavel Mocanu.

Cum se pune grâul la încolţit

Grâul se pune la încolţit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Există două variaţiuni ale tradiţiei.

Potrivit uneia dintre acestea, fiecare membru al familiei trebuie să-şi pună propriul vas cu grâu la încolţit. O altă variantă este că toată lumea trebuie să contribuie la un vas comun, al întregii familii.

În principiu, grâul se pune în pământ, dar se poate folosi şi vată sau un burete. Se pune un strat de pământ de 1-3 centimetri pe fundul recipientului, apoi se presară boabele de grâu şi se acoperă cu încă un strat subţire de pământ (circa 1 centimetru).

Evident, se umezeşte pământul, cu un pic de apă, având grijă să nu fie mocirlit.

Unde se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei

După ce acesta a fost semănat, vasul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină. Este important ca vasul cu grâu să fie aşezat şi într-o încăpere călduroasă pentru a creşte mai repede şi a fi mai bogat.

Este important de ştiut că după ce grâul a încolţit, boabele nu trebuie mişcate, pentru a nu se rupe germenii, lucru care, spun cunoscătorii, ar fi aducător de ghinion.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cum-sa-alungam-paguba-din-viata-noastra-ajunul-sarbatorii-de-sfantul-andrei

https://www.click.ro/news/national/sfantul-andrei-traditii-si-superstitii-despre-legenda-lupului-alb-si-halloween-ul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net