Ce drăgălaș e! Primul zimbru născut în libertate, în Munții Carpați, după 200 de ani

pui-de-zimbru.jpg

Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții Carpați
Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții Carpați

Simbolul Ţării Moldovei în epoca medivală, a dispărut din sălbăticie de pe pământul românesc la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din cauza vânătorii necontrolate. Dar, de câțiva ani, organizațiile de mediu au început să repopuleze pădurile cu zimbri. Iar primul pui s-a născut luna trecută în Munții Carpați după 200 de ani.

Ultimul zimbru din Transilvania a fost omorât în 1790. Până atunci, acest animal era întâlnit peste tot în Carpaţi, atât pe teritoriul Ţărilor Române, cât şi în statele vecine.

Zimbrii inspirau forţă şi independnţă şi erau atât de apreciaţi şi de numeroşi încât au ajuns marcă de stat. Stema Moldovei certifică acest aspect.

În ţara noastră trăiesc, în prezent, peste 100 de zimbri, cu toții aduși din alte țări, aclimatizați în rezervații, după care eliberați.

Primul zimbru născut în libertate, în Munții Carpați, după 200 de ani 

După câțiva ani de acomodare, turma care populează Munții Carpați are un nou membru. Pe 22 aprilie, o femelă a adus pe lume primul pui de zimbru, în libertate, după 200 de ani.

Micuțul, care are deja 20 de zile, este vegheat și păzit de restul turmei. În decembrie 2020, un alt pui a venit pe lume în Munții Făgăraș, un alt loc repopulat cu zimbrii, și tot în libertate.

pui-de-zimbru-muntii-fagaras.jpg

La sfârșitul anului trecut, s-a născut primul pui de zimbru, în Munții Făgăraș
La sfârșitul anului trecut, s-a născut primul pui de zimbru, în Munții Făgăraș

„Suntem foarte bucuroși să vedem că se confirmă faptul că Munții Făgăraș sunt un loc bun pentru zimbri, că aceștia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populației unei specii. Continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri care se simte tot mai acasă în Munții Făgăraș”, anunța Organizația Conservation Carpathia.

Zimbrul, cel mai greu animal de pe uscat

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg.

Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea, are păr mai scurt decât acesta.

Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali. Există doar câteva relatări din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor și urșilor.

Trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi.

Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200 km pătrați, iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure.

Unde pot fi văzuți zimbrii în România

În România, zimbrii pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare), în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg - Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița, două exemplare la Grădina Zoologică din Bârlad și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Zimbrii au fost reintroduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg.

Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană, iar de atunci organizațiile de mediu au tot repopulat pădurile.

Citește și: 

Cea mai mare turmă de zimbri văzută la noi în ultimii 200 de ani

O poveste tragică: unde au dispărut zimbrii din România? Vineri reaprindem speranţa

 

Loading...