Cea mai mare turmă de zimbri văzută la noi în ultimii 200 de ani

untitled-1.jpg

Zimbrii din Munții Țarcu, atenți la unul dintre viței
Citeste tot despre: 

Doi pui de zimbru, recent veniţi pe lume, au fost zăriţi zilele trecute în Munții Țarcu (Caraș - Severin). În zona Măgura Zimbrilor, aproape de comuna Armeniş, sunt acum peste 57 de animale libere, dintre care cel puţin 12 născute în sălbăticie. Puii fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie (24 de indivizi), de mai bine de 200 de ani, în România.

Reprezentanții organizației WWF  (World Wide Fund for Nature – Fondul Mondial pentru Natură) România sunt de părere că mai sunt şi alţi nou-născuţi în celelalte grupuri. Întrucât au la dispoziţie situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, care se întinde pe mii de hectare, turmele de zimbri sunt greu de găsit. 
La naştere, puiul de zimbru cântărește între 24 și 27 de kilograme şi se bucură de protecţia animalelor adulte, care pot ajunge până la o greutate de aproape o tonă şi pot măsura doi metri lungime. „Anul trecut s-au născut cel puţin opt viţei. Este cel mai mare număr văzut în Măgura Zimbrilor”, spune Daniel Hurduzeu, ranger în zona Armeniş. Puii se nasc de obicei vara şi au suficient timp pentru a se acomoda şi a deveni destul de rezistenți ca să depășească vitregiile iernii. Există însă și excepţii, astfel că femelele pot făta şi iarna, scrie adevarul.ro. Grupurile constau din femele adulte, pui şi tineri cu vârste de 2 - 3 ani. Masculii adulţi părăsesc grupul şi revin doar în perioada de împerechere şi în timpul iernii. „Naşterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de repopulare. Zimbrii s-au adaptat în Carpaţii Meridionali, ceea ce reprezintă un succes pentru conservarea acestei specii vulnerabile”, explică Marina Drugă, manager proiect LIFE - Bison / WWF - România. Următorul transport de zimbri este plănuit pentru finalul lunii iulie, cu exemplare aduse din rezervaţii aflate în Germania. 

Loading...