Cazul Caracal. Birchall cere pedepse mai mari pentru răpire şi percheziţii imediate pentru infracţiuni flagrante

Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012

Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012
Ana Birchall este ministrul Justiţiei
FOTO Facebook

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat joi că a inițiat un proiect de OUG pentru modificarea unor acte legislative, ca răspuns la cazul Caracal. Acesta conţine pedepse mai mari pentru infracţiuni contra persoanei, condiţii înăsprite pentru eliberarea condiţionată şi competenţe extinse pentru DIICOT. De asemena, percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20.00-6.00 în cazul infracţiunii flagrante.

„A fost constituit un grup de lucru interinstuțional care a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a subliniat că tragedii precum cea de la Caracal au arătat Guvernului că sunt și lucruri de corectat.

Pedepse mai aspre pentru răpire

În ceea ce privește înăsprirea pedepsele, ministrul Justiției a subliniat că din analiza grupului de lucru a rezultat necesitatea unor modificări în legislația penală.

„În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2-8 ani. În ceea ce privește liberarea conditionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiționate, creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani”, a declarat Ana Birchall.

Percheziţie domiciliară înainte de ora 06.00

O altă măsură ce urmează să fie implementată este faptul că percheziția domiciliară poate să fie începută și înainte de ora 06:00 sau după ora 20:00. Alte modificări care urmează să fie adoptate prin OUG:

"ART. 158 Procedura de emitere a mandatului de percheziţie domiciliară

(…)

„(5) Cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează, de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.”

„(31) Percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”, se arată în proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

 

Citeşte şi: 

Cazul Caracal. Soţia şi copiii lui Gheorghe Dincă sunt audiaţi la DIICOT

Crimele de la Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dincă a plâns în faţa anchetatorilor

 

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

 

Loading...

Citește și

  • Psihologul criminolog Alin Leş a realizat şi publicat pe blogul personal un un profil al criminalului Gheorghe Dincă

    Cazul Caracal a fost analizat pe toate părțile. Iată că și un reputat psiholog criminalist, profesorul Alin Leș, a fost atras de cazul fetelor dispărute de la Caracal și, mai ales, de presupusul criminal. Potrivit acestuia, Gheorghe Dincă e dominat de complexul penisului mic.

  • O tânără din Argeș a luat cea mai mare notă la examenul de admitere de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Absolventă a Colegiului Naţional “Zinca Golescu” din Piteşti, Ruxandra-Maria Gondoiu a obţinut media 9,90 la Ordine şi Siguranţă Publică, acolo unde a fost cea mai mare concurenţă – 1.412 candidaţi pe 234 de locuri.