Cazul Caracal. Birchall cere pedepse mai mari pentru răpire şi percheziţii imediate pentru infracţiuni flagrante

Ultima actualizare:

    Ana Birchall este ministrul JustiţieiFOTO Facebook
Ana Birchall este ministrul JustiţieiFOTO Facebook

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat joi că a inițiat un proiect de OUG pentru modificarea unor acte legislative, ca răspuns la cazul Caracal. Acesta conţine pedepse mai mari pentru infracţiuni contra persoanei, condiţii înăsprite pentru eliberarea condiţionată şi competenţe extinse pentru DIICOT. De asemena, percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20.00-6.00 în cazul infracţiunii flagrante.

„A fost constituit un grup de lucru interinstuțional care a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a subliniat că tragedii precum cea de la Caracal au arătat Guvernului că sunt și lucruri de corectat.

În ceea ce privește înăsprirea pedepsele, ministrul Justiției a subliniat că din analiza grupului de lucru a rezultat necesitatea unor modificări în legislația penală.

„În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2-8 ani. În ceea ce privește liberarea conditionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiționate, creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani”, a declarat Ana Birchall.

Percheziţie domiciliară înainte de ora 06.00

O altă măsură ce urmează să fie implementată este faptul că percheziția domiciliară poate să fie începută și înainte de ora 06:00 sau după ora 20:00. Alte modificări care urmează să fie adoptate prin OUG:

"ART. 158 Procedura de emitere a mandatului de percheziţie domiciliară

(…)

„(5) Cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează, de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.”

„(31) Percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”, se arată în proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Citeşte şi: 

Cazul Caracal. Soţia şi copiii lui Gheorghe Dincă sunt audiaţi la DIICOT

Crimele de la Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dincă a plâns în faţa anchetatorilor

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net