Când începe Valul 4 al pandemiei în România. Varianta Delta este în transmitere comunitară în trei zone ale ţării

coronavirus-delta.jpg

eprubeta cu varianta delta
Varianta Delta a noului coronavirus este cea mai contagioasă de până acum
foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Varianta Delta – B1.617.2 a coronavirusului se răspândeşte rapid şi se află în transmitere comunitară în cel puţin trei zone din sudul ţării, conform autorităţilor sanitare. Cele mai multe infectări cu tulpina Delta – de două ori mai contagioasă decât cea din Wuhan – se înregistrează în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş şi Ilfov.

Specialiştii apreciază că numărul de cazuri este mai mare decât cel comunicat oficial, deoarece capacitatea de secvenţiere genomică a României este redusă.  

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) avertizează că numărul de infectări cu varianta Delta confirmate în urma secvenţierilor genomice a ajuns la 57, de 2,5 ori mai multe decât la începutul lunii.   

„În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta. În schimb, există evidenţe de transmitere comunitară  susţinută în municipiul Piteşti şi comune învecinate”, se arată în comunicatul CNSCBT, citat de Adevărul.  

Unde se înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu varianta Delta

Cele mai multe cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în:

  • judeţul Argeş (17)
  • judeţul Ilfov (15)
  • municipiul Bucureşti (12)
  • judeţul Dolj (6)
  • judeţul Braşov (3)
  • Judeţele Arad, Buzău, Dâmboviţa şi Teleorman au câte un caz.

Valul 4 se va vedea în spitale, în septembrie

„Varianta B1.617.2 (Delta) reuşeşte să disloce tulpina B1.17 (Alpha) la o rată exponenţială şi reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvenţializate săptămânal. În acest ritm de creştere, tulpină Delta va fi dominantă (peste 50% din secvenţieri) cel târziu în luna august. Dominanta este urmată în general de debutul fazei de creştere care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale”, e de părere dr. Octavian Jurma.  

Cercetătorul a observat că numărul total de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta a crescut în medie cu peste 25% săptămânal în luna iunie.  

„Dacă acest ritm de creştere se menţine, vom depăşi 100 de cazuri cu Delta pe săptămână la finalul lunii august, când totalul va depăşi 500 de cazuri (estimări conservatoare şi dependenţe de numărul de teste şi secvenţieri). Nu ştim numărul real de cazuri Delta, însă putem presupune că este de cel puţin 5 ori mai mare decât cel detectat, ceea ce înseamnă că sunt deja mai multe decese provocate de tulpina Delta decât cele confirmate”, arată biostatisticianul.

Citește pe Adevarul.ro care a fost efectul vaccinării în București

Citește și:

Copiii între 5 și 12 ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta

Varianta Delta face ravagii în Israel. Persoane vaccinate cu ambele doze, internate în stare gravă

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5