Biserica Ortodoxă refuză lingurițele de plastic și renunță temporar la împărtășirea credincioșilor

Ultima actualizare:
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Din 15 mai, slujbele vor fi reluate în biserici, însă se vor desfășura în aer liber, iar enoriașii vor purta, obligatoriu, mască. Un anunț de ultimă oră, din partea BOR, vine însă ca un șoc pentru credincioși: se stopează momentan împărtășirea, pentru că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să renunțe la lingurița unică, așa cum impun autoritățile.

Odată cu relaxarea măsurilor de restricție, din data de 15 mai, Biserica Ortodoxă Română reîncepe slujbele cu credincioși în aer liber, dar refuză să renunțe la împărtășirea cu o linguriță comună și, în consecință, amână acest moment important al liturghiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. Potrivit G4Media, care citează Agerpress, Bănescu a spus că împărtăşirea comună a credincioşilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat miercuri Vasile Bănescu, pentru AGERPRES.

El a menţionat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie (n.r. epidemia de ciumă)”.


    Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhieifoto: Adevarul.ro
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhieifoto: Adevarul.ro

Continuă «războiul lingurița» între Patriarhie și Guvern

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat în dezbatere publică mai multe recomandări pentru funcționarea bisericilor după 15 mai printre care: evitarea sărutării icoanelor, folosirea de lingurițe de unică folosință pentru împărtășanie, nunțile permise cu maximum 16 persoane etc. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu sunt de acord cu unele prevederi, mai ales cele privind Sfânta Împărtășanie, și au spus că vor face propriile reguli. ”Problema Sfintei Împăr­tășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a reacționat, potrivit basilica.ro, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Mult mai dur este arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, care este de părere că politicul se amestecă în canoanele bisericii.”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. Biserica este autonomă față de stat. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri!”, a spus Teodosie Snagoveanul conform stiripesurse.ro.

Citește și:

Liber la nunți în biserică după 15 mai! Câte persoane pot participa și ce reguli trebuie să respecte

9 interdicții în stare de alertă. Ce NU vom avea voie să facem după 15 mai

Au fost publicate măsurile de relaxare, aplicate din 15 mai. Fără aer condiționat în autobuze și restaurantele hotelurilor rămân închise

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net