Liber la nunți în biserică după 15 mai! Câte persoane pot participa și ce reguli trebuie să respecte

Ultima actualizare:

    Atât preoții, cât și participanții la slujbă vor fi nevoiți să respecte regulile de igienă și de distanțare socialăfoto: Shutterstock
Atât preoții, cât și participanții la slujbă vor fi nevoiți să respecte regulile de igienă și de distanțare socialăfoto: Shutterstock

Relaxarea măsurilor de distanțare socială începând cu 15 mai va fi resimțită și în sectorul religios. Nunțile, botezurile și înmormântările vor fi permise după 15 mai în biserică, însă cu participarea a maximum 16 persoane și respectarea regulilor pentru distanțare socială, potrivit unui proiect MAI propus pentru perioada de stare de alertă.

Dacă în perioada de carantină slujbele religioase pentru nunți, botezuri sau înmormântări puteau fi oficiate cu participarea a cel mult opt persoane, lucrurile se vor schimba puțin după 15 mai. Astfel, la ceremonii va fi permis accesul a cel mult 16 persoane, care vor fi nevoite să respecte reguli stricte de igienă și de distanțare socială.

Astfel, potrivit propunerilor puse în dezbatere publică de Institutul Național de Sănătate Publică, accesul în lăcașurile de cult va fi permis limitat, din 15 mai, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp pentru o persoană, iar enoriașii și preoții trebuie să poarte măști de protecție. Slujbele se vor oficia doar în aer liber.

Se va evita sărutarea icoanelor

Totodată, se va evita sărutarea icoanelor, împărtășirea va fi făcută cu lingurițe de unică folosință, iar binecuvântarea se va da de la o distanță de cel puțin un metru. În locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea.

Atât personalul care deservește lăcașurile de cult, cât și persoanele care intră în acestea vor fi obligate să poarte mască de protecție. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.

După două luni de izolare strictă, România începe să se deschidă din 15 mai. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat pe site-ul oficial un set de măsuri de relaxare graduală, acestea fiind lansate pentru dezbaterea publică. Sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.  Documentul include reguli privind activitatea saloanelor de îngrijire personală, cea din cabinetele stomatologice, din unităţile sanitare non-COVID, măsuri pentru protecţia elevilor din clasele terminale şi pentru examenele naţionale, precum şi privind transportul de persoane. Sunt incluse şi recomandări privind activitatea în lăcaşurile de cult, în birouri şi unităţi de cazare. 

Citește și:

Au fost publicate măsurile de relaxare, aplicate din 15 mai. Fără aer condiționat în autobuze și restaurantele hotelurilor rămân închise

Cum vom merge la dentist după 15 mai. Reguli pentru cabinetele stomatologice

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net