9 interdicții în stare de alertă. Ce NU vom avea voie să facem după 15 mai

Ultima actualizare:

    Starea de alertă care va intra în vigoare la 15 mai păstrează multe restricții și obligații
Starea de alertă care va intra în vigoare la 15 mai păstrează multe restricții și obligații

Începând cu jumătatea lunii mai, starea de urgență va fi ridicată, însă va trebui să respectăm, în continuare, anumite reguli, au anunțat autoritățile. Iată 9 interdicții în stare de alertă care vor rămâne în vigoare cel puțin două săptămâni, adică până la 1 iunie, când autoritățile ar putea veni cu alte măsuri de relaxare. Sau nu. Depinde de situație.

Din 15 mai, anumite măsuri de prevenire împotriva răspândirii coronavirusului se vor relaxa. Însă, vom fi obligați, în continuare, să respectăm anumite interdicții și reguli. Trebuie să fim conștienți de faptul că virusul încă există și putem oricând să ne îmbolnăvim. Pe de altă parte, nu putem trăi izolați la nesfârșit. Motiv pentru care, vrem, nu vrem, ne vom obișnui să ducem o viață puțin diferită. O viață altfel.

Președintele Klaus Iohannis anunța, acum câteva zile, că din 15 mai starea de urgență va deveni stare de alertă. Relaxarea măsurilor anti-Covid se va face însă treptat, din două în două săptămâni, în funcție de cum va evolua situația epidemiei la noiîn țară. Iată, deocamdată, ce NU vom avea voie să facem între 15 mai și 1 iunie.

Unele interdicții sunt deja anunțate oficial, altele ar putea fi adoptate pe parcurs, fiind luate în calcul dacă situația o va impune. Însă, iată ce știm sigur că ne așteaptă după 15 mai!

Interzis să ieșim fără mască în spații publice închise

Este o măsură oficială, anunțată de președintele Klaus Iohannis: după 15 mai vom fi obligați să purtăm măști de protecție la nas și gură atunci când ne aflăm în mijloacele de transport în comun, dar și în toate spațiile publice închise. Putem folosi măști chirurgicale, dar și măști confecționate de noi, din bumbac. Important este să avem cu ce să ne protejăm când mergem la magazin, la farmacie, la supermarket sau când călătorim cu autobuzul, troleibuzul, tramvaiul și metroul.

Fără înghesuială în autobuze

O măsură pe care o va lua primarul general al Capitalei prevede anumite condiții de distanțare socială atunci când vom călători cu mijloacele de transport în comun. Primăria București a anunțat că din 18 mai Societatea de Transport București (STB) va scoate pe traseu toate autovehiculele din parcul auto, astfel că transportul în comun va funcționa la capacitate maximă. Însă, accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum și un rând în picioare, respectând distanța regulamentară de 1,5 m. Urcarea călatorilor se va face doar pe la ușa din față, iar coborârea pe la celelalte uși.

Vom spune „Adio” statului la coadă

Începând cu a doua jumătate a lunii mai, se vor deschide frizeriile și saloanele cosmetice. Însă, cine vrea să se tundă, va trebui să respecte anumite reguli. În primul rând, ne vom programa telefonic, din timp. În al doilea rând, în cadrul saloanelor nu vor mai exista zone de așteptare. Cu alte cuvinte, va fi interzis să mai stăm la coadă.

E interzisă deplasarea grupurilor mai mari de trei persoane

O altă măsură care va rămâne în vigoare cel puțin până la 1 iunie este interzicera deplasării într-un grup mai mare de trei persoane, dacă acele persoane nu locuiesc împreună. Vom fi și de acum încolo obligați să păstrăm distanța socială, să evităm să formăm aglomerație.

Teatrele și cinematografele vor rămâne închise

Deși de la 15 mai ne vom afla în stare de alertă, nu ne vom putea bucura de prea multe libertăți. În continuare, cel puțin până la 1 iunie, românii nu se vor putea relaxa la cinematograf, teatru sau spectacole. Sălile vor rămâne închise deoarece riscul de răspândire a coronavirusului în astfel de spații este foarte mare.

Restaurantele, cu lacătul pe ușă

Restaurantele vor rămâne și ele închise, la fel barurile și pub-urile. Deși există presiuni din partea proprietarilor pentru redeschiderea acestora în anumite condiții, se pare că hotărârea este luată. Astfel că, până la 1 iunie cel puțin vom bea bere acasă. Încă nu este foarte clar ce se va întâmpla cu terasele care funcționează în aer liber.

Nu vom ieși din oraș decât în anumite condiții

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunța, recent, că după 15 mai românii vor putea ieși din localitate pentru a se plimba cu bicicleta, pentru a pescui și vor putea face și alpinism. Acest ultim lucru presupune să avem voie să ieșim din oraș pentru a merge la munte. Însă, premierul României, Ludovic Orban, a contrazis declarațiile ministrului afirmând că ieșirea din oarș se va face în următoarele condiții: în interes de serviciu, dacă dorim să mergem la rude, dacă avem o urgență medicală. Deci, dacă plănuiai o escapadă pe Valea Prahovei sau la mare, va trebui să mai aștepți puțin.

Mallurile rămân închise

O altă restriție se referă la activitatea marilor centre comerciale de tip mall. Acestea vor rămâne, deocamdată, închise, pentru a preveni aglomerarea acestora. Vor fi deschise doar magazinele care au intrarea din stradă.

Nu vom merge prea curând la sala de fitness

Sălile de fitness nu se vor deschide cel puțin până la 1 iunie. Cine vrea să facă sport și mișcare o poate face individual în aer liber sau acasă folosind propriile echipamente sportive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net