Avalanșă în Munții Făgăraș! Doi turişti, scoși din zăpadă de salvamontiști

Ultima actualizare:

    Salvamontiștii au scos din zăpadă doi turiștiFoto: observatornews.ro
Salvamontiștii au scos din zăpadă doi turiștiFoto: observatornews.ro

Doi turişti au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Făgăraş, în timp ce schiau. Salvamontișii au intervenit de urgență și i-au recuperat pe bărbați, unul dintre ei fiind îngropat parţial în zăpadă.

Schiorii, care erau echipați corespunzător, au fost surprinși de avalanșă, joi, în zona Valea Bâlii. O echipă de prim răspuns de la Serviciul Public Salvamont a intervenit de urgență și i-a scos din zăpadă și i-a coborât de pe munte în siguranță pe cei doi turiști. Potrivit slvamontiștilor, unul dintre bărbați a fost găsit îngropat partial în zăpadă, scrie observatornews.ro.

Risc mare de avalanşe în Muntii Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii au anunțat risc mare de producere a avalanşelor în Muntii Făgăraş şi Bucegi, unde stratul de zăpadă este mare pentru luna aprilie. ”La peste 1800 metri, stratul este consistent pentru sfârşitul lunii aprilie, iar zăpada este puternic umezită în partea sa superioară. Pe fondul încălzirii vremii şi local al ploilor, procesul de umezire, de îngreunare şi de topire al stratului va continua. Straturile mai vechi sunt uşor stabilizate în zona lor mediană, dar spre sol prezintă o zonă de cristale tip cupă cu rezistenţă scăzută, mai ales pe versanţii nordici, cristale peste care straturile de deasupra pot aluneca în condiţii de supraîncărcare cu apă. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil şi umed de la suprafaţă, poate aluneca peste cel vechi în mod spontan, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii sau mari dacă sunt angrenate şi straturile din profunzime”, a transmis, joi, Administraţia NAţională de Meteorologie.

Meteoroogii precizează că riscul va fi amplificat la supraîncărcări oricât de mici, iar în cazuri izolate pot fi dislocate volume mari de zăpadă. Potrivit meteorologilor, la altitudini mai mici de 1800 de metri, vremea caldă şi temperaturile ridicate, însoţite şi de averse de ploaie, vor favoriza topirea accelerată a stratului.

Citește și: 

Risc maxim de avalanșă în Munții Făgăraș. Nu vă aventurați la drumeții!

Doi turiști morți în avalanșă. Avertismentul meteorologilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net