Alegeri locale 2020. Am intrat în perioada electorală. Ce se va întâmpla de acum încolo

Ultima actualizare:

    Românii sunt chemați la vot la sfârșitul lui septembrieSursa foto: Digi24
Românii sunt chemați la vot la sfârșitul lui septembrieSursa foto: Digi24

Alegerile locale 2020 vor avea loc la 27 septembrie, iar miercuri, 29 iulie, am intrat în perioada electorală. Practic, începând de azi, întreaga clasă politică din România se pregătește oficial și intră în cursa pentru Primării.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că în data de 29 iulie 2020 începe perioada electorală aferentă alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020. Campania electorala incepe la data de 28 August 2020”, a transmis instituţia.

Perioada electorală reprezintă intervalul de timp cuprins între ziua aducerii la cunoștința publică a datei la care vor avea loc alegerile și data în care rezultatele finale ale acestora sunt aduse la cunoștința publică prin publicarea lor în Monitorul Oficial al României, potrivit euroavocatura.ro. Din această zi și până la publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor, se derulează mai multe activități și proceduri de pregătire, organizare și desfășurare a alegerilor din toamnă.

Nu vor fi probleme cu organizarea alegerilor în localitățile carantinate, spun autoritățile

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat că, începând de miercuri, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP. El a amintit că mai multe localităţi sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripţii, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripţie.

Alegerile locale 2020 ar fi trebuit să aibă loc în iunie

Alegerile locale ar fi trebuit să se desfăşoare în luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. Parlamentul a decis, la mijlocul lunii iunie, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie. Prin acelaşi act normativ s-a prevăzut ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să se stabilească prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. La începutul lunii iulie, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat legea care prevede organizarea localelor pe 27 septembrie.

Alegeri locale 2020. Calendarul oficial al votului din toamnă

Principalele repere calendaristice ale acestei perioade sunt următoarele:

29 iulie – începe perioada electorală;

2 august – constituirea Biroului Electoral Central;

7-11 august – perioada de înregistrare a alianțelor electorale;

7-18 august – perioada de depunere a candidaturilor;

8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripție;

22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot;

22 septembrie – desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, prin tragere la sorți computerizată

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net