Adevărul despre pacienții asimptomatici. Ce se întâmplă între ziua a 7-a și a 10-a de Covid-19

femeie-masca.jpg

femeie cu masca intr-un magazin
Pacienții asimptomatici care nu vor să se interneze trebuie să se autoizoleze
foto: Shutterstock

Șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași trage un semnal de alarmă în legătură cu pacienții așa-zis asimptomatici. ”Undeva între ziua a 7-a și a 10-a Covid-19 are impactul cel mai important asupra organismului”, a rexplicat dr. Florin Roșu, insistând că acești pacienți trebuie să rămână sub supraveghere medicală.

"Nu există pacient asimptomatic" infectat cu SARS-CoV2, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și, într-o dezbatere HotNews LIVE. "Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine."

Florin Roșu avertizează, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. "De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate."

Între ziua a 7-a și a 10-a de Covid-19 are loc ”furtuna de citokine”

Potrivit medicului ieșean, Covid-19 începe să își facă simțită prezența "undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine - momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ."

Citește și:

Noul coronavirus afectează întreg organismul, nu doar plămânii: ”Manifestările acestui virus sunt unice”

10 noi mituri despre coronavirus, demontate de specialiști

Nu se știe când devine contagios un pacient asimptomatic

Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului Marius Nasta din București, cel mai mare spital de pneumologie din România, spune că "nu avem în acest moment informații, nici de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, privind momentul în care un pacient asimptomatic devine necontagios. Dar ne așteptăm de la un asimptomatic la o reacție din partea organismului mai puțin intensă, sunt mecanisme pe care încă nu le-am descoperit, și probabil încărcătura virală la un asimptomatic este mai mică, și atunci și nivelul lui de contagiune este mai mic."

Trebuie regândită repartiția în spitale a pacienților ”asimptomatici”

Ceea ce trebuie reevaluat însă este felul în care pacienții asimptomatici sunt internați în spitale, uneori alături de pacienții cu forme medii sau grave. "Din experiență, nu am observat ca un pacient cu formă ușoară care este spitalizat în salon alături de cel cu o formă medie sau severă să dezvolte apoi simptome mai grave, dar într-adevăr ar trebui regândită foarte bine repartiția lor în spitale", spune medicul Florin Roșu.

Pacienții asimptomatici care se externează din spital trebuie să stea în izolare

În ceea ce privește recenta decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia pacienții care nu mai vor să rămână în spital pot fi externați, dr. Beatrice Mahler spune că aceștia nu reprezintă un pericol dacă au grijă se autoizoleze. "Dacă pacientul asimptomatic păstrează condițiile de izolare, iar evoluția este favorabilă, din punctul meu de vedere este bine ca pacientul asimptomatic să ajungă în mediul în care el se simte confortabil, sigur că da, dacă are condiții să stea autoizolat."

"Din acest punct de vedere, eu consider că externarea lor la un anumit interval de timp nu este riscantă", mai spune managerul celui mai mare spital de pneumologie din România.
Florin Roșu spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri după decizia CCR, dar nu își pierde speranța că "societatea, pacienții, vor înțelege faptul că în momentul de față sunt potențiali vectori ai virusului pentru categoriile vulnerabile: bătrâni, gravide și persoane cu imunitate scăzută în general și care, indiferent de vârstă, pot să dezvolte o formă gravă a COVID-19."
 

Loading...

Citește și

  • coronavirus cartoane grafica distantare sociala

    Carantina, izolarea la domiciliu și autoizolarea sunt trei măsuri prin care autorităție încearcă să prevină răspândirea coronavirusului în rândul populației. Însă, aceste măsuri vizează doar anumite categorii de persoane. Iată situațiile în care se pot aplica și vezi dacă te-ai putea încadra și tu!

  • oana roman

    Oana Roman (44) respectă regulile prevăzute în interiorul Ordonanţelor Militare şi Stării de Urgenţă, însă suportă cu dificultate autoizolarea. Fiica politicianului Petre Roman este izolată la domiciliu alături de soţul ei, mama Mioara Roman şi fiică, însă atmosfera de familie se pare că nu o ajută să se relaxeze, din contră, îi creează o stare de disconfort pe care cu greu o mai poate tolera.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1