Tinerii se pot îmbolnăvi grav sau pot muri din cauza COVID-19. ”Cea mai frecventă patologie este obezitatea”

obez_nutritie_dieta-minune.jpg

obezi obezitate nutritie dieta-minune
Tinerii cu obezitate sunt vulnerabili în fața COVID
foto: Shutterstock

Infecția cu noul coronavirus nu pare să îi afecteze foarte tare pe tineri. Sunt însă cazuri în care, aparent fără alte afecțiuni, aceștia fac forme grave de COVID-19. Medicii au descoperit că acest fenomen este întâlnit la persoanele obeze. Medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID-19 din Timișoara, spune că obezitatea, care nu este considerată ca o boală, are o influență majoră în agravarea bolii.

Medicul Virgil Musta a spus într-un interviu acordat Hotnews, că mulți tineri, în special cei care nu respectă măsurile de protecție și de distanțare, merg pe ideea că "nu îi afectează pe ei". Însă, potrivit statisticilor, un procent de 5% dintre cazurile grave apar la persoane tinere, aparent fără alte patologii. Infecția cu noul coronavirus poate provoca forme grave de boală sau chiar decese și la tinerii care aparent nu au alte afecțiuni, chiar dacă într-un procent mic. S-a întâmplat deja și în țara noastră: pe 18 aprilie, o femeie de 30 de ani din Mehedinți, fără alte afecțiuni, a murit în urma infecției cu COVID-1.

Tinerii se pot îmbolnăvi grav sau pot muri din cauza COVID-19. ”Cea mai frecventă patologie la tinerii infectați este obezitatea”

Cea mai frecventă patologie în cazul tinerilor infectați cu coronavirus, care duce și la complicații, este obezitatea sau hiperponderabilitatea, potrivit medicului Virgil Musta. Mai mult, potrivit coordonatorul spitalului COVID din Timișoara, lumea "nu prea acceptă faptul că obezitatea este o boală. Este o boală și este una care face ca toată patologia infecțioasă să meargă rău."

virgil-musta_0.jpg

”Doctorul minine” Virgil Musta
Doctorul Virgil Musta deține recordul pacienților vindecați de coronavirus
Fot: arhivapersonala/Facebook

Virgil Musta mai spune că mulți tineri, în special cei care nu respectă măsurile de protecție și de distanțare, merg pe ideea că "nu îi afectează pe ei". "Dar chiar și dacă el nu face o formă severă, el este un vector și poate îmbolnăvi pe alții, care pot face formă severă. Eu cel puțin nu aș putea să fiu cu conștiința împăcată dacă în mod voit sau mai mult sau mai puțin voit nu respect niște reguli și le fac rău altora."

Medicul timișorean subliniază că, chiar și în cazul tinerilor fără alte afecțiuni, "poate exista o hiper-reacție imunologică la anumite persoane, o producere de citokine care dă o formă foarte severă, chiar critică de boală, cu sindrom de detresă respiratorie și deces."

"Dar asta nu se întâmplă numai la infecția cu COVID-19, și în gripă este același lucru", explică Virgil Musta. "Am avut cu gripă astfel de cazuri, în experiența mea cu COVID-19 nu am avut astfel de pacienți, persoane tinere cu forme severe, dar am avut pacienți infectați care aveau altă patologie."

"Statistica arată că am avut și pacienți cu gripă care aparent nu aveau nimic, erau sportivi, făceau mișcare și au făcut forme foarte grave de gripă. Există această posibilitate, niciodată nu poți să știi dacă tu, ca persoană individuală, te încadrezi în cei 4-5% care fac forme grave", avertizează Virgil Musta.

 

17.191 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, până acum, în Româniam iar peste 1.100 au murit din cauza COVID-19. Mulți dintre cei decedați erau obezi.

 

Citește și:

De ce oamenii cu obezitate și diabet sunt vulnerabili în fața Covid-19. Explicația dr. Virgil Musta

«Până în 2025 peste 50% din populaţie va suferi de obezitate»

Loading...

Citește și

  • mama obeza si fiica

    Se estimează că peste 10% din cazurile de cancer sunt puse pe seama obezității. S-a stabilit că există o legătură clară între excesul de kilograme la femeile aflate la menopauză și incidența cancerului la sân.

  • Nu mâncaţi mult, dar vedeţi cum luaţi proporţii? E posibil să faceţi unele greşeli în alimentaţie şi de aici să rezulte obezitatea. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune de ce luăm prea mult în greutate şi ne învaţă cum să preparăm mâncarea, pentru a evita să ne îngrăşăm.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1