Panică în Cambodgia din cauza coronavirusului. Debarcarea pasagerilor de pe vasul Westerdam a fost suspendată de autorități

westerdam.jpg

Pasagerii care au coborât de pe navă au făcut plimbări pe plaja
Nava Westerdam se află în portul Sihanoukville, Cambodgia
foto: captura NYTIMES.COM

Este panică în Cambogia din cauza virusului ucigaș din China. Autoritățile vrut să facă un bine și i-au lăsat pe pasagerii de pe nava Westerdam să coboare pe pământul lor. Acum gestul mărinimos ar putea transforma țara în cel mai mare focar de coronavirus. Autoritățile au suspendat debarcarea.

Nava Westerdam, cu 1.455 de pasageri la bord,  a primit permisiunea să acosteze, joi, 13 februarie, în portul Sihanoukville din Cambodgia, după ce mai multe state au respins-o.  A acostat vineri, iar decizia a fost salutată de preşedintele american Donald Trump, printre pasageri regăsindu-se şi numeroşi cetăţeni americani.

Peste 1.200 dintre pasagerii aflaţi la bordul navei au debarcat în zilele următoare acostării, după ce au fost supuşi unei examinări medicale rapide.  Sâmbătă, 15 februarie, o pasageră americană în vârstă de 83 de ani, care a plecat din Cambogia cu avionul către Malaezia, dorind ca de acolo să-şi continue călătoria către SUA, a fost diagnosticată cu noul coronavirus în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

Panică în Cambodgia după debarcarea pasagerilor cu coronavirusl de pe nava Westerdam

Acum totul a luat o întorsură sumbră. La fel ca femeiea depistată cu virusul mortal, foarte mulți pasageri au plecat spre țările lor unde ar putea infecta alte persoane. Astfel, debarcarea pasagerilor de pe Westerdam poate avea efecte globale, scrie NYT.
Se preconizează că foarte multe persoane de pe navă ar fi contactat coronavirus. Și ar trebui plasate în carantină. Însă acum trebuie ca fiecare om care a părăsit vasul să fie găsit și examinat din nou.

Cum s-au expus autoritățile cambodgiene la coronavirus

În acest timp, înalții oficiali sunt în panică. Pasagerii au circulat fără mască pe navă. Când au coborât au fost întâmpinați de oficialitățile cambodgiene care, de asemenea, nu purtau mască.
Chiar primul ministru al Cambodgiei,  Hun Sen, i-a întâmpinat pe primii pasageri debarcați. El nu purta mască, în acele momente și a dat asigurări că la bord nu este  mai mult el ironiza orice măsură de prevenție a coronaviruslui și spunea că este vorba despre ”boala fricii”.
Mai mult, nu numai că prim-ministrul Hun Sen nu a purtat mască de protecție. El a ordonat gărzilor sale care purtau măști să le scoată.
A doua zi, ambasadorul american în Cambodgia, W. Patrick Murphy, care și-a adus propria familie pentru a saluta pasagerii care circulă de pe navă, a mers și el fără mască.

Debarcarea pasagerilor de pe vasul Westerdam a fost suspendată de autorități

Acum, de frica virusului ucigaș, autorităţile din Cambogia au intensificat controalele pentru pasagerii navei Westerdam rămaşi încă în această ţară. Thailanda vecină, care a refuzat acostarea navei, are în vedere să interzică accesul pasagerilor de pe această navă, dar unii dintre ei deja au tranzitat această ţară.

Mai mult, autorităţile din Cambodgia au suspendat temporar debarcarea pasagerilor pachebotului Westerdam, de teama contagierii cu noul coronavirus, potrivit EFE. Pe de altă parte, autorităţile au suspendat toate zborurile charter pentru evacuarea pasagerilor de pe vasul de croazieră, sau de pe teritoriul acestei ţări, până când vor fi efectuate teste pentru a detecta dacă au fost infectaţi cu COVID-19, au informat duminică surse diplomatice.

Ce se întâmplă cu românii aflați pe nava Westerdam

Potrivit unui comunicat emis de MAE român joi, 13 februarie, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei Westerdam erau 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului.

În ziua următoare, vineri, 14 februarie, MAE român a anunţat că un cetăţean român care se afla la bordul navei de croazieră Westerdam a fost îmbarcat din Pnom Penh către România, iar membrii echipajului, inclusiv cei 8 cetăţeni români, vor rămâne la bordul navei.  Deocamdată el nu a ajuns în țară.

Alți doi români aduși din China cu un transport medical au fost aduși în România, în urmă cu o săptămână și se află în carantină într-un loc secret din București.

În prezent, pe nava Westerdam, se află 255 de pasageri şi 747 de membri ai echipajului. Peste 400 dintre ei au fost trimişi la un hotel din capitala Phnom Penh, pentru a aştepta rezultatele.

 

Citește și: 

El s-a vindecat de coronavirus! Povestea inginerului din China care a invins virusul ucigaș

Coronavirusul strică festivitățile dedicate Împăratului Japoniei. Primirea publicului a fost anulată

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Coronavirus. Ce măsuri se iau în spitalele din România

Loading...

Citește și

  • Supa de liliac arată grotesc

    Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că sursa infecţiei cu coronavirus sunt şerpii şi supa de liliac. Virusul ucigaş care a infectat peste 571 de oameni în întreaga lume şi a omorât 17 ar fi o combinaţie între un virus care afectează liliecii şi un altul total necunoscut.

  • Coronavirusul se extinde rapid

    Virusul gripal sezonier și coronavirusul amenințător din Asia bagă spaima și în români. Comandamente speciale au avut loc, ieri, atât la Primăria Capitalei, cât și la Ministerul Sănătății, pentru stabilirea unor măsuri care să ducă la limitarea numărului de îmbolnăviri. Oficialitățile din Capitală sunt îngrijorate de numărul mare de copii diagnosticați cu gripă, iar în ceea ce privește virusul din China, o nouă alertă s-a înregistrat luni și în România