Mii de irakieni au strigat «Moarte Americii!» la funeraliile generalului Qassem Soleimani

Ultima actualizare:
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad

Imagini cutremurătoare la funeraliile generalului iranian Qassem Soleimani și ale principalului său locotenent în Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis. Mii de irakieni s-au adunat să le aducă un ultim omagiu celor pe care-i consideră martiri și să strige ”Moarte Americii!”.

Mii de irakieni au scandat ”Moarte Americii!” sâmbătă, la funeraliile generalului iranian Qassem Soleimani şi ale lui Abou Mehdi al-Mouhandis, principalul său locotenent în Irak, amândoi ucişi în raidul american de vineri, potrivit unui fotograf al AFP, citat de News.ro.

Participanţii la cortegiul funerar, în cartierul Kazimiya din Bagdad, sediul unui sanctuar şiit, au strigat şi "Răzbunare pentru Abou Mehdi al-Mouhandis", şeful operaţional al Hachd al-Chaabi, coaliţia paramilitară integrată forţelor de securitate irakiene. 

Irakienii s-au îngrămădit să atingă mașina care transporta sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului Soleimani
Irakienii s-au îngrămădit să atingă mașina care transporta sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului Soleimani

Participanții la funeralii au purtat pancarte cu chipul generalului Qassem Soleimani
Participanții la funeralii au purtat pancarte cu chipul generalului Qassem Soleimani

O dronă americană a pulverizat, în noaptea de joi spre vineri, cele două maşini în care se aflau Soleimani şi Mouhandis, provocând moartea a zece persoane - cinci irakieni şi cinci iranieni. 

Sicriele celor cinci irakieni au fost aduse la Kazimiya în maşini învelite în drapeluri naţionale. La fel şi trupurile celor cinci iranieni. 

Persoane din mulţime au purtat portretele liderului suprem iranian Ali Khamenei, ale şefului Hezbollah-ului libenz Hassan Nasrallah, care a dat asigurări că va forma cu Hachd "axa de rezistenţă" faţă de Statele Unite şi Israel în Orientul Mijlociu, şi care a cerut "justa pedeapsă" pentru "asasinii" responsabili de moartea lui Soleimani. 

După Kazimiya, funeraliile oficiale naţionale vor avea loc în Zona verde a Bagdadului, în prezenţa unui număr mare de lideri irakieni.  

Cine a fost generalul Qassem Soleimani

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac aerian american, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domnule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.


    Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdadfoto: EPA EFE
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdadfoto: EPA EFE

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

Echipa de fotbal a SUA şi-a anulat un stagiu de pregătire în Qatar

Echipa naţională de fotbal a SUA şi-a anulat, din motive de securitate, un stagiu de pregătire în Qatar după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, informează BBC.

Naţionala SUA avea programat un stagiu de pregătire la Doha între 5 şi 25 ianuarie, înainte de a întâlni, într-un amical, reprezentativa din Costa Rica, la 1 februarie, la Carson, California. 

”Lucrăm cu federaţia de fotbal din Qatar pentru a găsi o oportunitate în viitorul apropiat ca echipa noastră să experimenteze facilităţile de clasă mondială şi ospitalitatea locale”, a precizat forul american, într-un comunicat. Qatarul va găzdui Cupa Mondială din 2022.

Citește și:

Dinastia Shah: cum arăta Iranul înainte de Revoluția Islamică

Cum justifică americanii uciderea lui Qassem Soleimani. «Pregătea o acțiune de anvergură»

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net