În ce mizerie trăiesc muncitorii care ridică noile stadioane din Qatar

Ultima actualizare:

    Muncitorii imgranţi stau câte opt în camere de patru şi sunt plătiţi foarte prostFoto: mirror.co.uk
Muncitorii imgranţi stau câte opt în camere de patru şi sunt plătiţi foarte prostFoto: mirror.co.uk

Qatar se pregăteşte pentru Cupa Mondială din 2022: muncitori migranţi trag din greu pentru a ridica noile stadioane unde se vor juca meciurile de fotbal. Însă opulenţa pe care o plănuieşte statul arab pentru competiţie contrastează puternic cu condiţiile mizere în care locuiesc aceşti lucrători, de multe ori înghesuiţi în camere sărăcăcioase şi plătiţi sub normă.

Un lider unionist britanic, Len McCluskey, a mers într-o taberă aflată la nordul capitale Doha, unde locuiesc muncitorii migranţi. Acolo a descoperit că bărbaţii stau îngrămădiţi câte opt în camere de patru persoane şi nu au nici măcar un loc unde să mănânce. 

Bărbaţii au povestit că angajatorii le-au luat paşapoartele şi că sunt plătiţi cu mult mai puţin decât li s-a spus când au plecat din ţara natală. În schimb, sunt puşi să muncească ore lungi. 

Indignat de abuzurile la care sunt supuşi aceşti muncitori, McCluskey vrea să ia atitudine şi să forţeze mâna autorităţilor din Qatar pentru a schimba acestă situaţie. 

"salariile convenite în avans nu sunt plătite şi ei stau în camere murdare şi aglomerate, cu condiţii improprii pentru mâncate şi spălat. Sunt riscuri majore de îmbolnăvire. Orice microbist, unionist şi orice om căruia îi pasă de decenţă trebuie să protesteze pentru a nu lăsa ca aceşti muncitori să fie torturaţi", a spus el, conform mirror.co.uk.

Muncitorii, abuzaţi şi umiliţi în public de angajatori

Qatar este una dintre cele mai bogate ţări din lume, graţie rezervelor de petrol şi gaze natural, dar este guvernată de reguli stricte islamice. Anunţul că acolo se va ţine Cupa Mondială în 2022 a fost unul controversat, mai ales după ce s-a aflat că unii angajatori nu ţin cont de reguli şi îşi pun anagajaţii să muncească în condiţii improprii. În Qatar se construiesc cu viteză drumuri, hoteluri, malluri, iar cei care le ridică sunt imigranţi din Asia de Sud. 1,8 milioane de oameni din India, Nepal, Pakistan, Bagladesh şi Filipine au venit în Qatar, dar sunt plătiţi cu 150 de euro pentru şase zile de lucru

Deşi autorităţile din Qatar spun că stadionele pentru Cupa Mondială vor fi grandioase, muncitorii stau în blocuri unde nu au nici măcar încuietoare la baie sau o singură toaletă la 60 de oameni.

Condiţiile de la locul de muncă sunt la fel de dure: mulţi povestesc că trebuie să muncească 16 ore pe zi şi femeile sunt bătute de anagajatori sau umilite în public dacă nu fac treaba aşa cum vor aceştia.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net