Alertă de securitate, după ce americanii au ucis un important general iranian

Ultima actualizare:
Ayatollahul Ali Khamenei a promis că va răzbuna moartea generalului Soleimani
Ayatollahul Ali Khamenei a promis că va răzbuna moartea generalului Soleimani

Situație tensionată în Orientul Mijlociu după uciderea, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian american comandat de președintele Donald Trump. Liderul american a sărbătorit pe Twitter această izbândă, în vreme ce Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a jurat ”răznunare”. În consecință, cetățenii americani au fost sfătuiți să părăsească de urgență Irak-ul.

Ambasada SUA la Bagdad a emis, vineri, o alertă de securitate, la câteva ore după ce americanii l-au ucis pe Qassem Soleimani, al doilea cel mai puternic lider din Iran. Cetățenii americani au fost somați să părăsească imediat Irak-ul, de teama unor atacuri. 

„Din cauza tensiunilor crescânde în Irak și în regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să plece din Irak imediat. Cetățenii americani ar trebui să plece din Irak pe calea aerului, iar dacă acest lucru nu este posibil, să treacă granița terestră în țările învecinate”, se arată în alerta de securitate emisă de autoritățile americane, citată de Digi24. 

Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak şi lider pro-iranian, într-un raid american la Bagdad. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani, informează AFP.

Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani. Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament. 

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate. 

Generalul iranian Soleimani, ucis în urma unui atac aerian american la Bagdad

Pentagonul a anunţat uciderea unui lider militar iranian în urma atacurilor aeriene la Bagdad, conform CNN. Generalul Qasem Soleimani, un important comandant militar, a fost ucis ”într-o acţiune defensivă decisivă menită să protejeze personalul american din străinătate” şi să descurajeze viitoare atacuri, a confirmat Pentagonul.


    Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdadfoto: EPA EFE
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdadfoto: EPA EFE

Conform televiziunii de stat irakiene, Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice, a fost ucis de rachete care au lovit maşina în care se afla acesta, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad. După atac, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american.

pic.twitter.com/VXeKiVzpTf — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 3, 2020

pic.twitter.com/VXeKiVzpTf

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 3, 2020

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation, conform News.ro.

Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani, informează AFP.

Citește și:

Dinastia Shah: cum arăta Iranul înainte de Revoluția Islamică

Cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis în Irak. Îl avertizase pe Trump: «Tu vei porni războiul»

Cine va conduce ISIS după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Este poreclit «Profesorul»

Gruparea jihadistă Statul Islamic în Africa de Vest, lansează video cu execuţia în Nigeria a 11 creştini de Crăciun

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net