Cine va conduce ISIS după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Este poreclit «Profesorul»

Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste ISIS, a fost ucis în urma unui raid american
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste ISIS, a fost ucis în urma unui raid american

Abdullah Qardash, poreclit „Profesorul”, va conduce ISIS după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste. Se pare că acesta din urmă l-a desemnat pe Qardash să conducă operațiunile zilnice ale organizației în august, dar și ca succesor, în cazul în care el ar fi fost ucis, lucru care s-a și întâmplat în urmă cu câteva zile.

Abdullah Qardash - poreclit „Profesorul” pentru reputația sa de legiuitor al organizației - este cunoscut ca un individ sadic, dar foarte popular în ISIS, potrivit Newsweek, citat de Digi 24. Noul lider al ISIS ar fi un fost ofițer din armata lui Saddam Hussein, care a încheiat o alianță cu al-Baghdadi în închisoarea din Irak. Ulterior, Abdullah Qardash a devenit mâna dreaptă a liderului ISIS.

Cine este „Profesorul”- Abdullah Qardash, cel care va conduce ISIS

Abdullah Qardash are 40 de ani și este irakian, născut în Tal Afar, un oraș musulman predominant sunit din nord-vestul țării. A urmat cursurile unui colegiu de științe islamice din Mosul, după care a fost ofițer în armata lui Saddam Hussein.

Abdullah Qardash este crud și autoritar și a stabilit strategia ISIS. A fost și cel care a decis eliminarea celor care au pus la îndoială autoritatea lui al-Baghdadi. De asemenea, ar fi cel care a organizat cele mai multe atentate revendicate de ISIS.

Qardash și al-Baghdadi s-au cunoscut în perioada în care au fost închiși la Camp Bucca din Basra de către forțele americane. Potrivit presei islamice, Abdullah Qardash ar face parte din tribul Quraysh, din care ar proveni familia Profetului.

Abu Bakr al-Baghdadi, ucis în urma unui raid american

Președintele american, Donald Trump, a anunțat moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Liderul ISIS a murit în urma unui raid efectuat, sâmbătă noapte, în nord-vestul Siriei, de către forțele speciale americane.

„Azi-noapte, Statele Unite ale Americii au făcut dreptate: Abu Bakr al-Baghdadi este mort”, a declarat președintele american de la pupitrul Casei Albe.


    Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste ISIS, a fost ucis în urma unui raid americanfoto: AFP
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste ISIS, a fost ucis în urma unui raid americanfoto: AFP

„Al-Baghdadi a fost cel mai crud lider al terorismului și cea mai importantă țintă a politicii mele externe”, a adăugat Trump, care a mulțumit, în discurs membrilor comunității de informații și militarilor americani care au contribuit la moartea fostului lider al Statului Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi a stat ascuns în ultimii cinci ani

Baghdadi a stat ascuns în ultimii cinci ani. În luna aprilie, ISIS a publicat o înregistrare video în care apărea un bărbat care părea a fi Baghdadi. A fost pentru prima dată când acesta a fost văzut din iulie 2014, când a vorbit la Marea Moschee din Mosul.

În februarie 2018, mai mulţi oficiali americani au afirmat că Baghdadi a fost rănit în urma unui atac aerian care a avut loc în mai 2017, iar din cauza rănilor suferite a trebuit să renunţe la conducerea grupării teroriste pentru aproape cinci luni.

Citește și:

Aproape 800 de mirese ISIS şi copiii lor au evadat dintr-o tabără din Rakka. Turcia îşi continuă ofensiva în nordul Siriei

A părăsit ISIS după ce o fată a fost violată cu bestialitate sub ochii lui. Mărturii cutremurătoare

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net