Catedrala Notre Dame a ars de la o țigară? Ce spune firma care a montat schelele

Incendiu Notre Dame

Incendiul de la Notre Dame a şocat întreaga lume
Catedrala de la Notre Dame a fost la 30 de minute de prăbuşire din cauza incendiului din 15 aprilie
Foto: Profimedia

Reprezentanții firmei care a montat schelele în jurlul turlei-săgeată a Catedralei Notre Dame, pentru lucrările de restaurare, au recunoscut că unii dintre muncitorii lor au ignorat interdicția de a fuma pe șantier, însă au exclus categoric ipoteza ca incendiul din 15 aprilie să fi pornit de la o țigară care nu a fost stinsă corect.

Firma Le Bras Frères, care a montat schelele de pe acoperișul Catedralei Notre Dame, a recunoscut, exprimându-și totodată regretul, că unii dintre muncitorii prezenți pe șantier au ignorat interdicția de a fuma în timp ce lucrau. Reprezentanții acesteia au exclus însă orice legătură dintre această abatere și incendiul care a distrus acoperișul și turla din secolul XIX de la Notre Dame, conform Paris Match, care citează o declarație pentru agenția AFP.

”Într-adevăr, sunt muncitori care, din când în când, încalcă această interdicție și regretăm acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt Marc Eskenazi, dând asigurări că ”în niciun caz o țigară nestinsă cum trebuie ar putea fi la originea incendiului de la Notre Dame”. Muncitorii în cauză au recunoscut în fața anchetatorilor că li se mai întâmpla să fumeze pe șantier.

Conform presei franceze, anchetatorii ar fi găsit șapte chiștoace la locul incendiului. ”Sigur că exista interdicția de a fuma pe șantier, dar aceasta era mai mult sau mai puțin respectată, pentru că era mult de coborât de pe schele pentru a ajunge într-un loc sigur”, a explicat reprezentantul Le Bras Frères.

Totuși, a insistat purtătorul de cuvânt al firmei, este exclus ca această neglijență să fi fost la originea incendiului din 15 aprilie. ”Oricine a încercat vreodată să aprindă focul într-un șemineu a putut observa că, dacă pui un chiștoc pe un butuc de stejar, nu se întâmplă mare lucru. Această ipoteză este exclusă”, a insistat Eskenazi.

Citește și:

Teoriile conspirației după incendiul de la Notre Dame. Ce făcea omul acela pe acoperiș?

Cât despre ipoteza ca incendiul să fi pornit de la un scurtcircuit la unul din motoarele electrice ale ascensoarelor de pe șantier, Eskenazi a subliniat că acestea nu ”aveau nicio problemă”. ”În orice caz, ascensoarele erau departe de turla-săgeată, or în acest moment se știe că incendiul a izbucnit în interiorul acesteia. În niciun caz nu cred că ar fi putut provoca incendiul.”

Incendiul de la Notre Dame a distrus acoperișul și turla-săgeată

Șarpanta din lemn care susținea acoperișul catedralei și turla iconică ridicată de arhitectul Viollet-le-Duc în secolul XIX au fost distruse în incendiul izbucnit la 15 aprilie. Focul a pornit de la șantierul de restaurare în jurul orei 18.50, ora locală. O oră mai târziu, turla se prăbușea sub privirile îngrozite ale celor adunați la fața locului, provocând o gaură în bolta de deasupra altarului.

400 de pompieri au depus eforturi uriașe să țină focul sub control, pentru a evita o prăbușire a catedralei, lucru care părea foarte posibil la un moment dat, din declarațiile autorităților. Coroana de spini a Mântuitorului a fost salvată împreună cu tunica Sfântului Ludovic de părintele Jean-Marc Fournier, capelanul Brigăzii de Pompieri din Paris.

Din fericire, vitraliile mari au rezistat incendiului, iar picturile din interior au fost afectate de fum, nu și de flăcări. Cei mai bogați oameni de afaceri din Franța și-au anunțat imediat sprijinul pentru reconstruirea catedralei, în mai puțin de o săptămână adunându-se peste un miliard de euro din donații.

 

 

 

Loading...

Citește și

  • Catedrala Notre-Dame din Paris fusese ridicata in peste 180 de ani si putea primi 10.000 de persoane simultan

    Incendiul care aproape a mistuit, luni, Catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre marile simboluri ale artei și culturii europene, dar și ale creștinismului apusean, a distrus turla, acoperișul și, parțial, cîteva dintre grandioasele vitralii ale lăcașului de cult, dar a pus în pericol și relicve de o mare importanță - precum coroana de spini purtată de Hristos în timpul patimilor răstignirii - adăpostite în grandioasa construcție ce veghea Parisul de peste 850 de ani. Povestea „Doamnei Noastre”(Notre-Dame”) s-a transformat în „Notre-Drame” („Drama Noastră”), așa cum inspirat titra pe prima pagină publicația franceză „Liberation”.

  • Catedrala Notre Dame din Paris a izbucnit în flăcări luni seară, 15 aprilie, iar turla de pe clădire a căzut din cauza flăcărilor. Iulian Bisericaru, un român martor al incendiului de la Paris a povestit cum este atmosfera în acel loc.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1