Catedrala Notre-Dame a fost la 30 de minute de prăbuşire

mare6.jpg

fotografii: AFp/ getty iamges/profimedia/ shutterstock

Desfigurată, dar în pi­­cioa­­re! Catedrala Notre-Dame a fost salvată în ultimul moment din infernul flăcărilor! A fost la un pas să rămână o amintire! Încă 30 de minute de foc i-ar fi fost fatale.

Autorităţile au dezvăluit că pompierii au stins vâlvătăile care au devastat Catedrala Notre-Dame din Paris pe muchie de cuţit.

turla.jpg

Cele două turnuri. Structura arhitecturală a fost ocrotită, lipseşte doar turnul-fleşă, iar partea superioară, de nord, necesită lucrări de întărire

 

Clădirea era la cel mult 30 de minute înainte de distrugere totală, când incendiul a fost învins, în sfârşit, după 9 ore de luptă cu flăcările. Dacă focul ar fi înghiţit cadrul din lemn al turnurilor, s-ar fi produs căderea clopotelor, care au greutatea totală de peste 35 de tone.

altarul.jpg

Altarul principal. Sculptura intitulată „Coborârea de la cruce” şi crucea de aur n-au fost distruse de mormanul de moloz şi buşteni arşi

 

Aşa s-ar fi pornit marea catastrofă. Cel mai mare dintre clopote, numit Emmanuel, care cântăreşte 13 tone, ar fi provocat, în cădere, prăbuşirea ambelor turnuri. Cei 400 de pompieri care şi-au riscat viaţa intrând în monumentul ce putea să se dărâme peste ei au reuşit să împiedice nenorocirea. Cele două turnuri şi faţada au fost salvate, dar interiorul arată ca după bombardament, a spus vicarul general al arhidiocezei pariziene, Philippe Marsset.

interior.jpg

Interiorul catedralei. Turnul-fleşă s-a prăbuşit în faţa altarului principal. Acesta era constituit din 500 de tone de lemn, acoperit cu 250 de tone de plăci de plumb.La temperatura incendiului, plumbul s-a lichefiat

 

Totul este negru de la fum, iar frescele şi tablourile sunt îmbibate de apă de la furtunurile pompierilor. Operele de artă care au scăpat nevătămate sunt duse în Muzeul Luvru. După ce s-au adunat deja donaţii de 1 miliard de euro, preşedintele Emmanuel Macron a spus că vrea ca bijuteria de artă gotică să fie restaurată în numai 5 ani. Experţii îl contrazic însă, explicând că ar putea să fie nevoie de decenii până Notre-Dame va arăta la fel ca înainte. Ei dau ca exemplu Catedrala gotică din Köln, care a necesitat 70 de ani ca să fie refăcută după Al Doilea Război Mondial. Deja a început scandalul legat de lucrările de restaurare.

ferest.jpg

Roza de nord. Vitraliile au rezistat. În centru se pot vedea Fecioara Maria cu Iisus în braţe, iar de jur împrejur sunt imagini ale regiilor și ale profeților din Vechiul Testament

 

Profesioniştii şi istoricii de artă denunţă neglijenţa faţă de edificiile din patrimoniu. Notre-Dame e ultima dintre multe biserici care au suferit incendii, fiindcă nu sunt respectate normele de securitate în timpul restaurării.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1