Atac terorist la Viena. Mărturiile celor care au scăpat din infern: „Încă nu-mi vine să cred. Cu toții ne temeam pentru viața noastră”

Ultima actualizare:

    În urma atacului terorist de la Viena au murit 5 oameni nevinovați. Unul dintre atacatori a fost anihilat de polițiștiSursa foto: EPA/EFE
În urma atacului terorist de la Viena au murit 5 oameni nevinovați. Unul dintre atacatori a fost anihilat de polițiștiSursa foto: EPA/EFE

Centrul Vienei a fost noaptea trecută ținta unui atac terorist soldat cu 5 morți și 15 răniți, un atentat pus la cale de mai mai mulți indivizi simpatizanți ai grupării ISIS. Atacatorii, înarmați până-n dinți cu arme de calibru mare, au intrat în barurile și restaurantele din centrul orașului - în șase zone distincte ale Vienei - și au tras la întâmplare. Ce a urmat a fost haos total, panică și isterie. Oamenii au încercat să fugă, unii au avut noroc și au ajuns la propriile mașini, alții au încercat să scape cu viață adăpostindu-se pe străzi lăturalnice, iar mulți au rămas baricadați în localurile respective. Unul dintre atacatori ai fost ucis de forțele de ordine, dar cel puțin încă unul se află în libertate. Iată ce au declarat martorii care au asistat neputincioși la măcel.

Liviu Ionce, asistent medical stabilit în Viena a declarat potrivit Știrile ProTv că „s-a deschis focul asupra unui poliţist care era acolo, dar şi persoanele de pe terase spun că s-a tras asupra lor”.

Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena: „Zona interioară a oraşului, vorbim de centrul oraşului, unde au fost cele 6 locuri unde au fost schimburi de focuri, unde au fost răniţii şi morţii s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcţie de gravitatea rănilor şi de urgenţele care sunt. Din cauza atacului centrul Vienei este înconjurat de poliție, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat.”

Rabinul Schlomo Hofmeister: „S-au tras în jur de 100 de gloanţe. Oamenii au început să fugă”

Rabinul Schlomo Hofmeister, unul dintre martorii care au asistat neputincioși la tragedie, a mărturisit că „a fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe. Când am auzit mai multe împușcături afară, m-am uitat pe fereastră și l-am văzut pe atacator alergând în diferite baruri și restaurante aflate pe strada noastră. Oamenii au început să fugă încotro au văzut cu ochii, dar în spatele lor erau unul sau doi atacatori care i-au urmărit pe toată strada.”

Laura Hanţ, româncă stabilită în Viena: „Este teroare în oraș”

Laura Hanţ, o româncă stabilită în Viena a povestit momentele de groază prin care a trecut: „Eu personal şi cu colegii mei ne aflăm izolaţi într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă şi autorităţile ne roagă să nu ieşim pe stradă până la următoarea ştire a dânşilor. Este efectiv o teroare în acest oraş în acest moment. Se pare că situaţia este atât de gravă încât autorităţile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populaţia.”

Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena: „Cine a apucat să scape, a scăpat atunci”

Danile Ciugle, o altă româncă care a trăit coșmarul din Viena, a mărturisit: „Nu ştiu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la maşină, încă nu se adunase poliţia, deci cine-a apucat să scape a scăpat atunci, restul toţi sunt închişi acolo.” Nicu Cinta, un alt român stabilit în Viena a declarat că „ne spunea şi ministrul, cancelarul, să nu ieşim din case, ca oamenii ăia sunt foarte periculoşi, au arme automate, au bombe, au tot felul de chestii din astea la ei.” Ioana Negulescu o altă româncă stabilită în Viena a spus că „restaurantele şi barurile din apropiere şi din centru s-au închis, s-a închis şi metroul în centru, au început să vină maşini de poliţie. Vin constant, una la câteva minute, sunt câteva elicoptere.”

CITEȘTE ȘI: 15 persoane rănite şi patru ucise în 6 atacuri armate, în Viena. Unul dintre atentate, lângă o sinagogă

Atac terorist la Viena. Un chelner a spus că a auzit peste 15 împușcături

Jimmy Eroglu, un chelner în vârstă de 42 de ani, se afla în cafenea când oamenii au început brusc să alerge înăuntru. „Oaspeții erau afară și au început brusc să intre în interior, așa că m-am dus și eu să mă uit și am întrebat ce se întâmplă și au spus că sunt împușcături”, descrie Eroglu momentul atacului. Acesta a spus că a scos capul pe ușă pentru a vedea ce se întâmplă și a auzit „cel puțin 15 focuri”. „Încă nu-mi vine să cred asta”, a spus el. „Cu toții ne temeam pentru viața noastră”. Eroglu a încuiat ușile cafenelei și le-a spus tuturor să rămână înăuntru. Trei minute mai târziu, poliția a fost la fața locului.

Mai mulți jurnaliști, blocați în redacție. „Credeam că sunt petarde”

Digi24 relatează că jurnaliștii Der Falter au publicat, marți dimineață, o relatare despre cum au trăit evenimentele de luni seara. „Suntem speriați, moartea s-a apropiat de noi. Când s-au auzit împușcăturile, colegii noștri plecaseră după țigări. Credeam că sunt petarde, dar apoi i-am văzut alergând spre redacție”, scrie Florian Klenk, redactorul-șef Der Falter. Jurnaliștii descriu momentul în care teroristul a fost ucis „la câțiva pași” de biroul lor și cum, înainte de asta, colegii lor, Eva Konzett și Lukas Matzinger, „băteau cu furie” în ușa redacției pentru a putea intra după ce fuseseră surprinși de rafalele gloanțelor. „Am stins luminile din birou și ne-am ascuns într-un loc sigur. Apoi s-a tras din nou afară. Unii dintre noi au înghețat, alții au căutat videoclipuri pe web, unii și-au sunat familiile. La scurt timp după crimă, la 20:24, ministrul de interne Karl Nehammer ne-a sunat personal. Nehammer părea sincer îngrijorat, dar calm”, povestesc jurnaliștii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net