Așa va fi și la noi după 15 mai? Austriecii au năvălit la shopping, spaniolii au umplut străzile după 49 de zile de izolare

Ultima actualizare:
În Viena s-au format cozi în fața magazinelor de haine
În Viena s-au format cozi în fața magazinelor de haine

A început numărătoarea inversă până la marea liberare, anunțată de autorități din 15 mai. Se fac planuri despre funcționarea restaurantelor, a hotelurilor, s-au impus reguli pentru redeschiderea saloanelor de tuns. Viața cât de cât normală, așteptată cu nerăbdare de români, e gustată însă de cetățenii altor state europene. Imaginile cu austriecii dând buzna în magazine, sau cele cu spaniolii bucurându-se de sport și de plimbări, sunt pe cât de optimiste, pe atât de îngrijorătoare. Autoritățile atrag atenția că pericolul nu a trecut.

De la 1 mai, Austria a relaxat și mai mult măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus și a permis redeschiderea saloanelor de coafură, a magazinelor cu suprafaţa mai mare şi a centrelor comerciale. Iar imaginile vorbesc de la sine despre nerăbdarea cu care oamenii au așteptat această relaxare. În fața magazinelor de haine s-au format cozi, trotuarele au fost arhipline, iar parcurile și piețele au redevenit locuri de promenadă.

În Viena s-a dat liber la shopping și în marile centre comerciale
În Viena s-a dat liber la shopping și în marile centre comerciale

Austria va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, când va fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase, a anunţat marţi, cancelarul Sebastian Kurz, citat de Reuters.

Doamnele și domnișoarele au așteptat, în șir indian, să intre la Zara
Doamnele și domnișoarele au așteptat, în șir indian, să intre la Zara

„Ne îndreptăm mai repede aici faţă de alte ţări către un fel de nouă normalitate'', a spus Kurz la o conferinţă de presă, precizând că ''afacerile gastronomice'', termen care include şi barurile, se vor putea redeschide pe 15 mai, cu un program de funcţionare până cel târziu la ora 11 seara. Din aceeaşi zi va fi permisă şi reluarea serviciilor religioase.


    În Viena s-au format cozi în fața magazinelor de hainefoto: Guliver / GettyImages
În Viena s-au format cozi în fața magazinelor de hainefoto: Guliver / GettyImages

Austria a fost unul dintre primele state membre ale Uniunii Europene (UE) care a prezentat, la începutul lui aprilie, un plan de ieşire din izolare.În privinţa instituţiilor şcolare, Guvernul a anunţat o reluare a cursurilor la începutul lui mai în cazul claselor mari din ciclul secundar. Celelalte instituţii şcolare urmează să fie redeschise treptat, începând de la 15 mai. Până astăzi, 2 mai, Austria a înregistrat 15,558 de îmbolnăviri și 596 de decese provocate de coronavirus.

Spaniolii au ieşit pe străzi şi pot face sport după 49 de zile de izolare

Relaxare și în Spania, una dintre cele mai lovite țări în privința deceselor din cauza noului coronavirus. În weekend, în Barcelona, alergători şi biciclişti au împănzit străzile din apropierea plajei, unde surferi se bucurau de valuri, relatează Reuters, potrivit News.ro.

În Barcelona, alergători şi biciclişti au împănzit străzile din apropierea plajei
În Barcelona, alergători şi biciclişti au împănzit străzile din apropierea plajei

La Madrid, biciclişti şi tineri pe skateboard s-au plimbat pe bulevarde, trecând peste benzile poliţiei care încerca să împiedice aglomeraţia. Spania a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus şi a impus măsuri stricte de izolare în martie. Activităţile sportive şi recreative au fost interzise în încercarea de a se stopa răspândirea coronavirusului.

Spaniolii încep să se bucure de plimbările în aer liber
Spaniolii încep să se bucure de plimbările în aer liber

Premierul Pedro Sanchez a făcut apel la populaţie să respecte distanţarea socială şi să fie precaută. “Astăzi facem un nou pas pentru a relaxa izolarea, dar trebuie să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate. Virusul este încă aici", a spus el. Începând de weekendul trecut, copii mai mici de 14 ani au avut permisiunea de a ieşi afară o oră pe zi, pentru activităţi supervizate.

Oamenii zâmbesc după ce au trăit un calvar în ultimele două luni
Oamenii zâmbesc după ce au trăit un calvar în ultimele două luni

Afacerile care se desfăşoară pe bază de programare, cum ar fi saloanele de coafură, vor fi deschide de luni (4 mai), iar barurile şi restaurantele vor rămâne închise încă cel puţin o săptămână. De la începutul epidemiei în Spania (pe 31 ianuarie a fost confirmat primul caz), au fost înregistrate 216.582 cazuri şi 25.100 de decese. Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anunţat marţi seară un plan de ieşire din izolare a ţării care va avea patru faze ce vor dura între şase şi opt săptămâni. Guvernul estimează că economia va suferi o cădere istorică, de 9,2%, anul acesta.

Citește și:

Arafat: ”Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, măsurile de relaxare nu vor mai fi de la 15 mai”

Când vom putea merge din nou la terase și restaurante. Cum vor funcționa și ce reguli trebuie să respecte

Speranța vine din Spania! Rata infectărilor a scăzut, iar țara se pregătește să revină la normalitate

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net