Arafat: ”Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, măsurile de relaxare nu vor mai fi de la 15 mai”

raed-arafat.jpg

Arafat a precizat că, dacă începem socializarea din nou, s-ar putea să ajungem într-o situaţia mult mai gravă şi vor fi impuse şi mai multe restricţii.
Foto: Arhiva Click!

Românii așteaptă cu nerăbdare data de 15 mai de la care se anunță că o parte din restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate. Însă acest fapt nu este ”bătut în cuie”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că, dacă situaţia se înrăutăţeşte în zilele următoare, atunci măsurile de relaxare s-ar putea să nu fie luate peste două săptămâni.

Doctorul Raed Arafat spune că oamenii trebuie să respecte în continuare reglementările aflate în vigoare acum. El precizează că abia în apropiere de 15 mai se va analiza situația și se vor lua decizii în ceea ce privește relaxarea unor restricții, potrivit news.ro

“Nu putem astăzi când suntem încă în aprilie să spunem că pe 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranţe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni şi care depinde foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni şi, către sfârşitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situaţia, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înţeleagă”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, duminică seara, la Antena 3.

Arafat: ”Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, măsurile de relaxare nu vor mai fi de la 15 mai”

El a precizat că, dacă situaţia se înrăutăţeşte, atunci măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate în data de 15 mai.

“Acest lucru e foarte greu de făcut şi, dacă acum începe să dăm măsuri clare care vor fi luate, că asta sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie să aşteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. De aici noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situaţia merge altfel decât sperăm, poate că măsuri pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a menţionat că măsurile de relaxare ar putea fi reanalizate în cazul în care se va înregistra o creştere semnificativă a cazurilor de Covid-19, cu un impact serios pe sistemul sanitar.

Arafat a mai spus că, dacă în data de 15 mai situaţia este bună, atunci pot începe măsurile de relaxare graduală.

“Trecem printr-o perioadă dificilă, dar mai avem de răbdat două săptămâni. Dacă astea le răbdăm şi vedem în data de 15 că situaţia e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toţi că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective şi luând măsurile cel mai puţin riscante la început şi încet, încet crescând gama măsurilor de relaxare. Dacă începem înainte de 15 şi ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic şi brusc ne trezim într-o săptămână, două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă şi ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău pentru ei”, a mai declarat Arafat.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, măsură valabilă până anul viitor. Preşedintele a subliniat că nu vor fi prelungite restricţiile privind deplasările individuale, vor rămâne în vigoare interdicţiile pentru adunări publice şi alte manifestări.

 

Citește și: 

Klaus Iohannis anunță măsuri de relaxare din 15 mai. Ce crede despre propunerile lui Streinu Cercel: „Aberante!”

Orban, despre relaxarea restricțiilor după 15 mai. Ce spune despre deschiderea parcurilor și a restaurantelor

Loading...
 
 

Citește și

  • Klaus Iohannis face o declarație de presă și poartă o mască de protecție

    Klaus Iohannis le-a vorbit românilor despre obligativitatea purtării măștilor de protecție, despre eliminarea declarației pe proprie răspundere și a anunțat când vor fi relaxate măsurile luate în timpul stării de urgență. Președintele țării s-a adresat, miercuri, românilor purtând la nas și la gură o mască de protecție. Este pentru prima oară când se prezintă așa, iar gestul a venit în completarea declarațiilor sale: „Aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun”.

  • Nelu Tătaru portret

    Câteva țări din Europa au început o relaxare a măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În ceea ce privește România, deși numărul cazurilor noi a scăzut, potrivit ultimei raportări, ministrul Sănătății spune că încă ”nu putem vorbi despre o relaxare”. De asemenea, Grupul e Comunicare Strategică a transmis că eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1