Gripa 2020. Numărul morților a ajuns la opt

Ultima actualizare:

    Campania de imunizare a populației a început în toamna anului trecut. Foto: Click!
Campania de imunizare a populației a început în toamna anului trecut. Foto: Click!

Gripa începe se extinde în România și face victime. Sunt mii de infectări cu acest virus la nivel național, iar cabinetele medicale şcolare din Capitală au raportat marţi dimineaţă 1.404 cazuri de gripă sezonieră. Potrivit ultimului raport transmis de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor, până la 19 ianuarie erau peste 80.000 de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) și 243 de cazuri de gripă confirmată de laborator.

Gripa începe se extinde în România și face victime. Sunt mii de infectări cu acest virus la nivel național, iar  cabinetele medicale şcolare din Capitală au raportat marţi dimineaţă 1.404 cazuri de gripă sezonieră. Potrivit ultimului raport transmis de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor, până la 19 ianuarie erau peste 80.000 de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) și 243 de cazuri de gripă confirmată de laborator.

Opt morți din cauza gripei. Un copil de doi ani, printre victime

Numărul deceselor provacate de acest virus a ajuns la opt. Un copil de doi ani s-a stins, sâmbătă, la Spitalul ” Grigore Alexandrescu” din Capitală”.  Fusese operat pe creier și a fost confirmat cu gripă B. ”Gripa a fost depistată ulterior, după internare. Testul rapid de gripă se face din secrețiile nazale. El avea traheostoma ( tub direct  în trahee pentru a putea respira). S-a recoltat,  ulterior în spital, secreție traheobronșică prin traheostoma. Acestă analiză nu poate fi făcută în urgență. Noi nu internam pacienți cu gripă”, a precizat pentru Click! purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Alte șase persoane, din Prahova, Bistrița Năsăud, Bacău, Argeș și Dâmbovița, au murit din cauza infecției cu virusul gripal. Doar unul dintre acești pacienți era vaccinat, însă din cauza unor boli cronice nu s-a putut face imunizarea.

44 de morți în aceeași perioada a anului trecut

La data de 28 februarie, autoritățile române anunțau 44 de victime ale virusului gripă. Era vorba despre adulți cu vârste de peste 40 de ani, care aveau și alte afecțiuni asociate, dar și despre un bebeluş de 11 luni.

Peste o mie de pacienți cu gripă, în București

Cabinetele medicale şcolare din Capitală au raportat marţi dimineaţă 1.404 cazuri de gripă sezonieră, a anunţat primarul general, Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

 Potrivit primarului general, 185 de cazuri s-au înregistrat în sectorul 1; 152 - în sectorul 2; 224 - în sectorul 3; 205 - în sectorul 4; 240 - în sectorul 5; 397 - în sectorul 6. Numărul este valabil doar pentru şcolile de stat, nu și pentru cele private.

Conform primarului general, cabinetele şcolare din Capitală raportaseră 939 de cazuri de gripă. Însă o eventuală decizie de închidere a şcolilor nu aparţine municipalităţii.

„Primarul general şi primarii de sector nu pot dispune închiderea şcolilor. Decizia o ia Ministerul Sănătăţii, pe baza informaţiilor de la DSP, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi o comunică primăriilor. Deocamdată nu a fost declarată stare de epidemie de gripă la nivelul Capitalei", a spus edilul general al Capialei, într-o postare publicată pe Facebook.

Cum prevenim gripa

Numărul mare de îmbolnăviri de gripă a determinat autorităţile să ia măsuri. Vaccinarea, respectarea regulilor de igienă personală dar și o dietă bogată în fructe și legume pot preveni răspândirea virusului. Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii  a aprobat suplimentarea stocului de vaccin antigripal cu încă 35.000 de doze pentru imunizarea pacienţilor din grupele de risc. De asemenea, pentru persoanele care fac complicaţii din cauza gripei vor primi suport cardiac şi respirator cu ajutorul unei tehnologii moderne.

Până la data de 23 ianuarie, un număr de 1.447.831 de persoane cu risc de îmbolnăvire au fost imunizate antigripal din cele 1.500.000 doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). 

Cât de eficientă este vaccinarea în plin sezon gripal

Doctorul Gindrovel Dumitra,  coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie şi secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății a spune că eficiența vaccinării în acest moment depinde de fiecare caz în parte ”Dacă pacientul ia contact cu virusul gripal în următoarele două săptămâni de la momentul vaccinării, acesta poate face boala. Însă dacă vom avea epidemie peste o lună, de exemplu, acesta va fi imunizat și protejat”, a precizat medicul.

De altfel, românii se sperie de gripă. În minivacanța de Ziua Unirii, 1.592 persoane au venit la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” acuzând simptome de gripă. Doar în cazul a 636 de pacienți s-a confirmat diagnosticul.

”Lumea se sperie de gripă. Ar trebui să se sperie prin luna martie aprilie și să facă demersuri ca în lunile octombrie noiembrie să se vaccienze. Cei cu comorbidități trebuie să se înscrie la medicul de familie, cai sănătoși trebuie să facă rost de vaccin pe banii proprii”, a spus managerul Spitalului ”Matei Balș”, dr. Adrian Streinu Cercel, luni, după comandamantul de la Ministerul Sănătății.  Totodată, Managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), Alice Grasu, a declarat, luni, că, în perioada 19- 26 ianuarie, a crescut cu 20% numărul solicitărilor, iar numărul cazurilor cu febră cu 100%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Grasu a precizat că populaţia se aşteaptă ca la fiecare solicitare să ajungă şi medic, lucru care nu se pate face, cu toată mobilizarea. ”Facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru a primi tratament adecvat pentru virozele sezoniere”, a declarat Alice Grasu, în cadrul Comandamentului de urgenţă de la Primăria Capitalei.

Alis Grasu a declarat, luni, în cadrul Comandaentului de urgenţă cauzat de cazurile de gripă, derulat la Primăria Capitalei, că, în perioada 19- 26 ianuarie, a crescut cu 20% numărul solicitărilor, iar numărul cazurilor cu frebră cu 100%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cum e corect să strănuți și să te speli pe mâini

Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate. Regulile de igienă te pot salva de contaminarea cu virusul gripal, iar spălatul pe mâini este cel mai simplu gest care poate preveni îmbolnăvirea. Sunt însă multe persoane care nu ştiu să se spele corect pe mâini.

„Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, a explicat pentru Click! dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe-toxicologie şi membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Cum se recunoaște gripa?

Gripa are, de regulă, un debut brusc, o gamă variată de simptome și o evoluție mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38ºC. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente.

De asemenea, pot apărea complicații precum pneumonia, infecțiile sinusurilor, infecții ale urechilor, agravarea afecțiunilor cronice existente. Anumite categorii de populație sunt mai predispuse la virusul gripal. Este vorba despre bebeluși, persoanele în vârstă, bolnavii aflați sub tratament imunosupresiv dar și persoanele cu afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.

În sezonul gripal trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese.

Citește și:

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi antigripal atunci când ești răcit

Gripa se extinde în România. Triajul în şcoli şi grădiniţe, făcut de medici

Cum luptă România cu virusurile

Medic ginecolog: „Soţia mea a făcut vaccin antigripal în sarcină”

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net