Al cincilea vaccin anti-COVID ar putea fi aprobat în câteva săptămâni în Uniunea Europeană. Cum funcționează Nuvaxovid

Ultima actualizare:

    Vom avea mai multe opțiuni de vaccinFOTO: Pixabay.com
Vom avea mai multe opțiuni de vaccinFOTO: Pixabay.com

În curând am putea avea cinci vaccinuri anti-COVID disponibile în Europa. Gigantul farmaceutic american Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva Covid-19 în UE, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care precizează că poate emite un aviz în ”câteva săptămâni”.

Este vorba despre Nuvaxovid sau NVX-CoV2373. Acesta începuse să fie evaluat încă din februarie, ceea ce scurtează posibila aprobare, conform EMA. Dacă va fi aprobat, vaccinul va fi al cincilea din regiune.

”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului anticovid al Novavax. Un aviz cu privire la autorizarea punerii pe piaţă ar putea fi emis în câteva săptămâni”, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană de reglementare, conform AFP.

Vaccinul conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant - o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor - anticorpi și celule T. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA citat de Digi 24.

Eficacitate de 96,4% pentru al cincilea vaccin

Potrivit unui studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie, cărora vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

Aprobarea serului ar putea veni cu mult înaintea autorizației în Statele Unite, unde compania Novavax a trebuit să rezolve probleme de producție și se așteaptă să depună o cerere pentru aprobare până la sfârșitul anului.

EMA a mai transmis că două dintre grupurile sale consultative analizează diferite planuri prezentate de Novavax privind gestionarea riscurilor și studiile vaccinului pentru utilizare la copii.

Compania farmaceutică Novavax a trimis cu prioritate cererile pentru autorizarea vaccinului său către autorităţile de reglementare din ţările cu venituri mici şi medii, după ce a rămas în urmă cu autorizarea în SUA şi Europa, care şi-au vaccinat deja o mare parte dintre locuitori.

Sute de milioane de doze pentru Europa

Comisia Europeană a anunţat în august că a încheiat un contract cu Novavax pentru achiziţionarea anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi aprobat de EMA.

La începutul lunii noiembrie, Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax.

În acest moment, în Europa sunt admise vaccinurile anti-COVID de la Pfizer, Moderna, Astra Zeneca și Johnson&Johnson.

Citește și:20 de lucruri despre vaccinul anti-COVID pe care este bine să le cunoști. Medicul Vasi Rădulescu: ”Vaccinurile NU dau leucemie”

10 lucruri pe care să le faci când ai simptome de COVID-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net