10 lucruri pe care să le faci când ai simptome de COVID-19. Sfaturi de la doctorul Vasi Rădulescu

Ultima actualizare:

    Dacă ai simptome pe care le poți asocia cu cele ale bolii COVID-19, anunță medicul de familieFOTO: Unsplash.com
Dacă ai simptome pe care le poți asocia cu cele ale bolii COVID-19, anunță medicul de familieFOTO: Unsplash.com

Știm cu toții că toamna este sezonul virozelor însă, în plină pandemie de COVID-19, simptomele pe care până în urmă cu doi ani le asociam unei ”răceli mai puternice”, pot fi chiar cele ale unei infecții cu SARS-CoV-2. Iar neglijarea lor poate duce la situația în care boala se poate agrava. Doctorii ne recomandă să luăm în serios orice semn și să anunțăm medicul de familie.

În cazul în care se confirmă diagnostucul de COVID-19, este important să urmezi sfaturile specialistului și să nu mergi pe automedicație pentru că ai auzit de la un prieten ca așa s-a tratat el și s-a însănătoșit.

Medicul Vasi Rădulescu face câteva recomandări pe pagina sa de Facebook cu privire la atitudinea pe care trebuie să o ai pentru a nu ajunge să faci forme grave de boală și pentru a nu da virusul mai departe.

1. ”Dacă ai simptome precum cefalee, oboseală, febră, tuse, nas înfundat, pierdere de gust și miros, te rog să te gândești întâi la Covid”, scrie medicul pe rețeaua de socializare.

2. ”Te izolezi. Anunți medicul de familie. Anunți DSP. Te interesează mai ales să fii bine și să nu dai virusul altcuiva. După confirmarea diagnosticului prin test (din cauza cazurilor multiple mai apar întârzieri până vine ambulanța), ai nevoie de o conduită. Deci de informații clare”, mai arată dr. Vasi Rădulescu.

3. ”Te interesează mai ales medicația. Medicul de familie îți va spune ce să iei, dar aici este important să știi că poți face forme ușoare, medii sau severe. Cele mai frecvente sunt formele ușoare-medii. Da, te vei simți oribil și aici, dar ai răbdare.

- Iei paracetamol sau nurofen în caz de durere sau febră.

- Nu, nu prea ai nevoie de vitamine sau suplimente precum quercitin.

- NU ai nevoie de antivirale, ivermectină sau alte terapii neaprobate. De cele mai multe ori NU ai nevoie de antibiotic. NU luați dexametazonă acasă (poate accentua simptomele)”, se arată în postarea doctorului.

4. ”Te relaxezi, te hidratezi BINE de tot, citești ceva, te uiți la un film, te mobilizezi prin casă”.

5. ”Vei ține aproape un pulsoximetru de deget și vei măsura de câteva ori pe zi saturația. Valori peste 94%? Totul ok. Ai răbdare în continuare. Ai boli precum BPOC? Saturația atunci e bine să stea peste 88-89-90%”.

6. ”Statusul psihic va conta enorm. Te vei speria, vei face atacuri de panică, te vei gândi la ce e mai rău. Evident, vei genera un cerc vicios cumplit. Ai nevoie de mult calm”.

7. ”Simți că respiri greu, iei saturația și tot pică sub 94%? Nu trage de timp. Sună la 112. Dacă tragi de timp și te duci cu Sa02 la 70%, e posibil ca plămânii să fie atât de afectați încât să nu mai poată fi recuperabili”.

8. ”Majoritatea formelor se vindecă fără probleme, cu tratarea simptomelor tipice. Nu există un tratament curativ, practic corpul scapă singur de virus.

- Gustul și mirosul e posibil să revină foarte greu.

- Tusea e posibil să persiste câteva săptămâni”.

9. ”Se termină izolarea de 14 zile. DSP va reveni cu apel și cu tot ce trebuie. Se ține legătura cu medicul de familie.

Tratamentul cazurilor care ajung în spital e altă poveste”.

10. ”Nu te-ai vaccinat? Poți face vaccinul ORICÂND după izolare.

Persoane vaccinate pot face boala, dar fac de regulă o formă mult mai ușoară, nu ajung în ATI. Singura prevenție excelentă a formelor grave este vaccinarea. Persoanele care au și booster făcut sunt extrem de bine protejate”, mai arată medicul pe pagina sa de socializare.

”Există un haos acum amplificat de spaimă, fake news, tratamente „de pe net”. Avem nevoie de calm și coerență”, mai explică medicul.

Citește și:

Vești bune de la epidemiologi: pandemia e într-o fază descendentă în România. Când va scădea numărul de pacienți ATI

8 simptome Covid-19 despre care nu am auzit până acum

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net