Gil Dobrică ar fi împlinit vârsta de 73 de ani. L-a doborât guta, la 61 de ani

gil_dobrica.jpg

Gil Dobrică ne-a părăsit la 17 aprilie 2007, la 61 de ani, după o lungă suferință despre care nu îi plăcea să vorbească. I s-a spus ”Ray Charles al României”
Gil Dobrică ne-a părăsit la 17 aprilie 2007, la 61 de ani, după o lungă suferință despre care nu îi plăcea să vorbească. I s-a spus ”Ray Charles al României”
FOTO: adevarul.ro

De la prima notă pe care o cânta, Gil Dobrică ridica sala în picioare. Piesa ”Hai, acasă” este ascultată cu plăcere și astăzi. Cunoscutul artist a murit în 2007, la 61 de ani, după o lungă suferinţă. L-a doborât guta. Era sărac și trist pentru că nu mai era chemat să cânte.

Gil Dobrică ne-a părăsit la 17 aprilie 2007, la 61 de ani, după o lungă suferință despre care nu îi plăcea să vorbească. I s-a spus ”Ray Charles al României”. Marele artist american a fost idolul său dintotdeauna, iar când l-a întâlnit pe marele artist american, în 1996, la Brașov, Gil Dobrică a spus: ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea.”

Gil Dobrică, biografia

Gil avea 16 ani când părinții l -au dat la o şcoală profesională să se facă strungar. Colegii lui de școală spuneau că Georgică fredona şi bătea ritmul cu cheile de la strung. A debutat la 17 ani și până la sfârșitul vieții a interpretat muzica altora, de regulă ale lui Ray Charles și alți artiști de gen.

A început să cânte la 17 ani, mai întâi la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, în anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina.

Artist cu o personalitate unică, celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasă”, Gil Dobrică şi-a amintit într-un articol publicat de ziarul Adevărul cum o admiratoare din Germania i-a pus în mână un disc cu Ray Charles, la începutul anilor `70.

A ales piesa ”Take Me Home, Country Roads” şi a adaptat-o în cel mai nobil mod. ”Toată capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o mănuşă, ca un strop de aur”, spunea Gil Dobrică.

A colaborat cu trupa Sfinx, a cântat cu cenaclul Flacăra și era nelipsit din barurile de pe Litoral. Au urmat anii ʼ90, când a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Se considera, totuşi, un ”fericit trist”, fericit că încă mai gusta viaţa şi trist pentru că fusese uitat de public şi se trezise, fără copii, fără pensie, fără economii şi consumat de numeroase depresii. Suferea de gută cronică şi pneumonie. 

Se declara "sufletist până la prostie". N-a avut pensie. Nici copii. N-a fost căsătorit. Era înzestrat "doar" cu un dar nepreţuit: acela de a cânta, şi, mai mult, de a fermeca oamenii.

În ultimele luni de viață, se mutase la sora lui, asistentă medicală în Craiova. De ceva timp nici nu mai ieşea din casă.

Gil Dobrică l-a întâlnit pe Ray Charles în 1996

La un moment dat, cântăreţul declara: ”Nu-mi vine să cred că mai exist.” Peste patru decenii de cântări prin cluburi şi baruri, noapte de noapte, până la orele dimineţii, îşi spuneau cuvântul. A fost o lecţie de supravieţuire dată de situaţia financiară precară, dar care i-a irosit, în mare parte, forţele.

Pe idolul său, Ray Charles, Gil Dobrică l-a întâlnit abia în 1996, la Cerbul de Aur. De-o viaţă îi cânta piesele. "Majestate, i-a spus românul, vă aştept şi vă iubesc de 33 de ani.” Cei doi s-au îmbrăţişat câteva clipe, pentru a pecetlui legătura ce îi unise atât timp.

Ne-a lăsat melodiile sale celebre: ”Hai acasă”, ”Discuţie în familie”, ”Dragoste la prima vedere”, ”Banalitate” și multe altele.

Sursa: adevarul.ro

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1