Ce reguli trebuie să respecte Cornelia Catanga după ce medicii i-au montat un stent la inimă

Ultima actualizare:

    Cornelia Catanga
Cornelia Catanga

Cornelia Catanga (61 de ani) va trebui să-şi schimbe modul de viaţă pentru a rezista problemelor la inimă. Celebra artistă a fost externată din spitalul Floreasca unde medicii i-au montat un stent la inimă. Acum se află sub supraveghere, însă doctorii spun că aceasta va trebui să se supună unor reguli stricte. Sî urmeze riguros tratamentul medicamentos şi să aibă grijă la alimentaţie.

Rapoartele medicale arată că implantul de stent este unul dintre cele mai frecvente tratamente pentru boli de inimă și artere blocate. Acest dispozitiv oferă pacientului o viaţă aproape normală, însă va tebui să aibă mai mare grijă la stilul de viaţă. În plus trebuie să aibă grijă să îşi facă periodic evaluările şi controalele periodice.

Citeşte şi: Prima poză cu Catanga, la opt zile după infarct

Este vorba de controale cardiologice asociate cu repetarea unor explorări după caz (test de efort, controlul parametrilor-biologici, angiografie CT, coronarografie). Aceste controale şi evaluări se fac ritmic la o lună, trei luni, şase luni şi un an conform recomandărilor medicului curant.

Cornelia Catanga a făcut infarct

Duminică, 14 iulie, Cornelia Catanga a clacat din punct de vedere fizic. A făcut infarct în timp ce se afla la plimbare cu fiul ei, Alexandru. Se pare că artista are multe supărări dar şi alte probleme de sănătate care au măcinat-o de-a lungul timpului. A pierdut casa în care locuia, a slăbit foarte mult, are probleme cu ochii, iar plecarea fiului său a dat-o peste cap. A ajuns la spitalul de Urgenţă Floreasca, iar medicii au reuşit s-o stabilizeze. O comisie a hotărât că pentru a-i salva viaţa, va trebui să se intervină cu montarea unui stent. De altfel, în ultimii ani, celebra cântăreaţă a stat mai mult prin spitale, iar sănătatea i s-a şubrezit.

Acum, medicii cardiologi spun că doar de ea va depinde cât de bine se va simţi după montarea stentului.

În primul rând, pacienţii care au stent-uri la inimă trebuie să fie conştineţi că viaţa lor depinde de cât de bine se vor îngriji de acum îaninte de starea de sănătate. Astfel, ca primă regulă, extrem de importantă, este respectarea corectă a tratamentului medicamentos indicat de medic.Pacientul trebuie să fie conştient că dacă întrerupe terapia cu antiagregante în mod voluntar fără consultarea cardiologului, poate dezvolta tromboză intrastent cu risc foarte mare de infarct miocardic.

Exerciţii fizice. Medicii recomandă practicarea unor exerciţii fizice adaptate de la caz la caz, timp de aproximativ o jumătate de oră pe zi.

Oprirea fumatului şi evitarea excesului ponderal sau chiar slăbirea, în caz de nevoie, sunt vitale pentru acesti pacienţi.

Este important controlul tensiunii arteriale, al glicemiei şi al colesterolului.

Ce alimente poate consuma un pacient cu stent la inimă

Medicii recomandă consumul de alimente care nu conţin uleiuri parţial hidrogenate. Se ştie că biscuiții, covrigeii, produsele de cofetărie-patiserie, dulciurile ambalate, chips-urile conțin în mare parte astfel de grăsimi hidrogenate.

Specialiştii recomandă ca grăsimile saturate ca untul, untura şi margarina să fie înlocuite cu alternative sănătoase. Alternative la acestea ar fi uleiul de cocos, de avocado, uleiul de măsline și uleiul de floarea soarelui (bogat în Omega 6) combinat cu ulei din semințe de susan sau in (bogat în special în Omega 3).

Nutriţioniştii mai spun că se pot utiliza nuci, măsline și avocado pentru a adăuga ulei sau grăsime în mâncare fără a crește nivelul de colesterol.

Este important consumul de peşte, de dpuă ori pe săptămână. Somonul și halibutul conțin în cantități mari omega-3 și acizi grași.

Trebuie redus aportul de sare. Deoarece sodiul este strâns asociat, la multe persoane, cu tensiunea arterială mare, este important să fie luat în considerare reducerea aportului de sare la sub 2.300 miligrame pe zi, sau 1.500 miligrame pe zi dacă pacientul prezintă risc de tensiune arterială mare.

Ce trebuie să conţină meniul unui pacient cu stent la inimă

Carnea slabă proaspătă, carnea de pui, albușuri de ou, supe și bulion cu un conținut scăzut de sodiu ar trebui să facă parte din dieta persoanelor care au suferit operaţie de montarea unui stent la inimă. Pacienţii trebuie să evite, de asemenea, şunca, mezelurile, alimentele la conservă, brânza, untul ketchup-ul sau maioneza. În cazul în care se consumă legume la conservă, acestea trebuiesc clătite înainte de a le găti pentru a îndepărta cea mai mare parte a sării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
banner smiley Dinu Maxer png
banner saveta bogdan png
banner alex dobrescu png
banner oana moșneagu vlad gherman png
Maria Lătărețu a fost  supranumită de  arabi ”regină” și au  adulat o pentru vocea ei  jpeg
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
image
actualitate.net
image
actualitate.net