Vitamina C şi rolul ei în organism

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Oricine ştie că primele semne de răceală înseamnă creşterea dozei de vitamina C în organism, substanţă care ne ajută în lupta cu infecţiile.

Însă vitamina C are numeroase alte roluri, motiv pentru care trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciodată. 

Importanţa vitaminei C

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, un puternic antioxidant care, împreună cu vitaminele A şi E apără organismul de radicalii liberi şi de stresul oxidativ. Este antiinfecţioasă, tonifiantă, antitoxică, participă la asimilarea de către organism a fierului, măreşte rezistenţa vaselor sanguine, contribuie la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi oaselor, diminuează perioadele de convalescenţă. Totodată, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, distruge toxinele acumulate în organism şi participă la transformările chimice ale proteinelor, lipidelor şi glucidelor, la formarea substanţelor intercelulare. Prezenţa vitaminei C în organism  împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului şi asigură funcţionarea normală a celulei hepatice, are acţiune antialergică şi scade incidenţa apariţiei de cheaguri în vasele sanguine.

Surse naturale de vitamina C

Pentru a asimila cât mai mult din vitamina C, e recomandat ca legumele şi fructele care conţin vitamina C să fie consumate în stare crudă sau să fie preparate uşor la aburi. Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Încercaţi să consumaţi cât mai multe din legumele şi fructele următoare: pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă, măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine.

Carenţa de vitamina C

Aporturile nutriţionale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 mg pe zi pentru copil, de la 60 la 100 mg pentru adulţi şi adolescenţi. La polul opus, lipsa vitaminei C din organism poate provoca scorbut, boala care cauzează hemoragii, pierderea dinţilor şi umflarea gingiilor, vindecarea lentă a rănilor şi fracturilor, încheieturi umflate sau dureroase, apariţia de umflături şi vânătăi pe suprafaţa pielii. 

image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net