Trebuie să verificăm nivelul de anticorpi înainte de a ne vaccina anti Covid? Răspunsul unui medic

drpopescu-catalin-mihai.png

dr catalin popescu
Dr. Cătălin Popescu, conferențiar la Facultatea de Medicină din București, UMF Carol Davila
foto: arhiva personală

Dr. Cătălin Popescu a explicat care este rolul anticorpilor și de ce nu este recomandată dozarea acestora pentru a decide dacă vaccinarea anti Covid este oportună.

”Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție și nu influențează decizia de vaccinare.

1. Atunci când te imunizezi (natural sau prin vaccin) limfocitele B (celule ale sistemului de apărare) produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentrație mai mare, apoi concentrația lor se reduce.

2. Nu stim cât de strânsă este legătura dintre concentrația (titrul) anticorpilor și protecție. Și nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puțini nu vom fi protejați. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie.

3. La reîntâlnirea cu vrăjmașul, limfocitele B cu memorie își amintesc de el și abia atunci se apucă să producă anticorpii necesari neutralizării. Este un fenomen normal și avantajos biologic. Dacă am avea în sânge toți anticorpii pentru toate virusurile și pentru toți microbii pe care i-am întâlnit de când ne-am născut, atunci sângele ar avea o vâscozitate comparabilă cu cea a magiunului și n-ar mai putea curge prin vase. În plus, e mai economic pentru organism să producă ceva atunci când este nevoie de acel ceva și nu să facă stocuri pe termen indefinit fără a fi clară utilitatea lor”, a scris specialistul pe pagina personală de Facebook.

În Israel, dozarea anticorpilor se face doar în scop de cercetare

Dr. Cătălin Popescu a mai spus că în Israel, informațiile legate de anticorpi nu sunt folosite pentru a decide dacă vaccinarea este oportună sau nu.

”La minunata conferință organizată de Adriana Hristea, am avut ocazia să-l ascult pe prof David Greenberg din Israel.

L-am întrebat dacă în Israel se recomandă dozarea anticorpilor și, în caz afirmativ, în ce scop. Mi-a răspuns că nu se recomandă, nimeni nu determină concentrațiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu. Se face doar în scop de cercetare, pentru a vedea dacă un nevaccinat a trecut sau nu prin boală.

Așadar, nu vă mai dozați anticorpii. Vaccinați-vă!”, a încheiat dr. Popescu.

Citește și:

Medicii din Iaşi suspectează că în România a apărut nouă tulpină Sars-Cov-2. Ce spun despre noile simptome

Un preot de 46 de ani din Dolj şi soţia acestuia, nevaccinaţi, au murit de Covid. Ce le-au transmis copiilor

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5