Obezitate și cancer: o legătură dovedită

obezitate-cancer.jpg

mama obeza si fiica
Se estimează că peste 10% din cazurile de cancer sunt puse pe seama obezității.

Se estimează că peste 10% din cazurile de cancer sunt puse pe seama obezității. S-a stabilit că există o legătură clară între excesul de kilograme la femeile aflate la menopauză și incidența cancerului la sân.

Care este legătura între cancer și obezitate

O treime din cancerele la colon, sân, rinichi și aparatul digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Celulele adipoase pot produce cantități mici de estrogen, hormon care „alimetează” unele tipuri de cancer. Numeroase studii au arătat că riscul de cancer la sân la femeile obeze este influențat, în mare măsură, de eliberarea unui exces de estrogeni la nivelul celulelor adipoase. 

Cum calculezi indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţime²). 

Statusul ponderal - Indice masă corporală

Subponderal - sub 18,5

Greutate normală  - între 18,5 şi 24,9

Supraponderal - între 25 şi 29,9

Obezitate gradul I - între 30 şi 34,9

Obezitate gradul II - între 35 şi 39,9 

Obezitate gradul III - peste 40

Cât de periculoasă este grăsimea de pe burtă

Excesul de țesut adipos la nivel abdominal reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, favorizând inclusiv apariția cancerului. Pentru o circumferință a taliei mai mică sau egală cu 94 cm (bărbați) și mai mare de 80 cm (femei), riscul de complicații metabolice este sporit. Pentru o circumferință mai mare de 102 cm la bărbați și mai mare de 88 cm la femei, probabilitatea de apariție a complicațiilor este deosebit de mare.

Obezitatea, asociată cu 7 tipuri de cancer 

Cancer la sân. S-a stabilit, fără dubiu, că există o legătură directă între incidența sporită a cancerului la sân și excesul de țesut adipos la femeile aflate la menopauză. În țările dezvoltate, aproape 15% din cazurile de cancer la sân sunt puse pe seama obezității.
Cancer colorectal. S-a demonstrat și relația directă între kilogramele în plus și riscul de apariție a cancerului colorectal: persoanele cu un IMC peste 30 au o probabilitate mai mare cu 41% de a face o astfel de maladie, comparativ cu indivizii care au un IMC mai mic de 23. Cercetările mai arată că grăsimea abdominală (măsurată în jurul taliei sau prin raportul diametrului taliei cu cel al șoldurilor) este un indicator mai pertinent al riscului de cancer colorectal ca obezitatea estimată prin IMC.
Cancer la rinichi. Obezitatea crește cu până la 70% probabilitatea de a face cancer renal, potrivit studiilor.
Cancer de pancreas. Pentru o creștere a IMC cu 5 kg/m², riscul de apariție a cancerului pancreatic se mărește cu 10-14%.
Cancer uterin. Femeile obeze au un risc de 3 ori mai mare de a face cancer uterin.    
Alte tipuri de cancer. Excesul de țesut adipos este factor de risc pentru apariția cancerului de esofag și a celui de vezică biliară.

Citește și:

Uite cum poţi să te fereşti de obezitate!

 

 

 

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1