Uite cum poţi să te fereşti de obezitate!

Nu mâncaţi mult, dar vedeţi cum luaţi proporţii? E posibil să faceţi unele greşeli în alimentaţie şi de aici să rezulte obezitatea. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune de ce luăm prea mult în greutate şi ne învaţă cum să preparăm mâncarea, pentru a evita să ne îngrăşăm.

De ce ne îngrăşăm?

Consumăm prea multă grăsime animală (untură, unt, smântână), mai ales sub forma ”ascunsă“ în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, îngheţată.
Mâncăm prea multe dulciuri, bem sucuri îndulcite artificial  (cu zahăr sau edulcoranţi).
Consumăm multe produse bogate în calorii, în special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri etc.).
Porţiile de mâncare sunt deseori prea mari.
Petrecem prea mult timp în casă, în faţa TV, a computerului, în loc să facem sport în aer liber.
Consumăm alimente chimizate, care determină dereglări metabolice: margarină, băuturi răcoritoare, îngheţată, snacks, chips, supele din plic, gumă de mestecat.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea mult?

Alimentele consumate în cantitate prea mare duc la dezvoltarea în exces a grăsimii corporale, proces numit obezitate.
Există tabele în funcţie de înălţime, greutate, circumferinţa taliei, pe baza cărora se poate determina exact dacă suntem prea graşi.
Obezitatea poate avea ca şi cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea şi calitatea alimentelor, ritmul în care mestecăm.

Ce se întâmplă dacă suntem obezi?

Consecinţe psihosociale: apar sentimente de inferioritate şi respingere, ceea ce poate duce la frustrare şi depresie.
Consecinţe respiratorii: respiraţie mai dificilă.
Consecinţe locomotorii: picior plat, genunchi in formă de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză), dureri articulare.
Consecinţe metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor şi zaharurilor (ex. diabet zaharat).
Consecinţe cardiovasculare: hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică.
Consecinţe cutanate: iritaţii ale pielii, infecţii, mâncărimi.
Alte complicaţii: dureri de cap, oboseală (astenie), tulburări menstruale, acnee, constipaţie, digestie dificilă.

Cum să preparăm corect alimentele

Fierbere – se realizează în apă la 100 °C, în vas acoperit cu capac. Se foloseşte în cazul mâncărurilor la care se consumă şi lichidul de fierbere (supe, tocăniţe etc.), având avantajul că substanţele nutritive se regăsesc în acest lichid.
Fierbere în oală sub presiune – pentru a economisi timp şi energie.
Fierbere pe aburi – se utilizează o sită deasupra vasului în care fierbe apa. Se foloseşte în cazul alimentelor care trebuie să-şi păstreze forma (peşte, conopidă etc.). Substanţele nutritive se păstrează în alimentele preparate.
Grătar – se utilizează puţină grăsime, dar se
pierd unele vitamine şi minerale. Dezavantajul e că se eliberează produşi toxici.
Coacere la cuptor – se păstrează multe vitamine şi săruri minerale. Recomandăm prepararea alimentelor ”la capac” şi în ”oala romană” (de lut cu capac pentru fierbere înăbuşită).

Loading...

Citește și

  • cele mai eficiente diete ale vedetelor

    Unele dintre cele mai eficiente diete ale vedetelor au dat roade la scurt timp după ce acestea au început să le țină. Fie că au trebuit să renunțe la anumite alimente, la zahăr sau la grăsimi, fie că au mâncat după un anumit program, vedetele noastre au avut parte de rezultate cu adevărat spectaculoase după ce au ținut regim.

  • 2015 a fost anul în care Cristina Bălan şi-a atins idealurile. A revenit cu succes în muzică, a câştigat trofeul „Vocea României”, cu premiul de 100.000 de euro, şi a scăpat de kilogramele în plus care o aduseseră în pragul depresiei. Pentru toate acestea a fost nevoie de multă muncă şi voinţă.

  • dieta cu dovleac slabit 20 kg dieta minune

    Ești în căutarea unei metode prin care să scapi de kilogramele în plus? Apelează la o dietă pe bază de dovleac. Gustos și ușor de preparat, dovleacul este un aliment de sezon, cu puține calorii.

  • dieta sanatate slabit cura de slabire regim stil de viata

    Dacă vrei să slăbești într-un timp foarte scurt și cât mai mult, există o dietă care promite că te scapă de până la 9 kg. Însă pentru că este foarte strictă, este important să consulți medicul înainte de a o încerca.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1