Covid-19: Vaccinul AstraZeneca are o eroare de fabricaţie. Peste 2.700 de voluntari au primit doze mai mici

vaccin-astrazeneca_2.jpg

vaccin astrazeneca
Producatorul AstraZeneca a anunțat că vaccinul anti Covid-19 are o eroare de fabricație
foto: Shutterstock

AstraZeneca şi Universitatea Oxford au recunoscut miercuri, într-un comunicat, o eroare de fabricaţie a vaccinului lor, ce ar putea pune la îndoială rezultatele preliminare ale studiilor clinice anunţate luni, relatează cbc.ca, conform Adevărul.

Unele sticluţe de vaccin nu au avut aceeaşi concentraţie de vaccin ca celelalte, astfel că unii voluntari au primit doze mai mici. Circa 2.741 de voluntari au primit o primă doză la jumătate din concentraţie, în timp ce a doua doză a fost completă.   

În mod suprinzător s-a descoperit că aceştia cu doză mai mică au fost mai bine protejaţi de vaccin, şi anume cu o eficienţă de 90% faţă de o eficienţă de 62% voluntarii cu doze mari. Asta înseamnă o eficienţă de 70% a vaccinului. 8.895 au fost vaccinaţi cu serul la concentraţia stabilită, conform sursei citate de Adevarul.ro.

Primele rezultate ale studiilor clinice pe voluntari din Marea Britanie şi Brazilia au fost anunţate luni, eficienţa vaccinului fiind estimată în medie la 90%. Compania nu a menţionat erorile de fabricaţie care au produs aceste date.

Citește și:

AstraZeneca și Universitatea Oxford anunţă un vaccin împotriva Covid-19 eficient 70%

Covid-19: vaccinul britanic AstraZeneca are rezultate bune și la tineri, și la persoane în vârstă

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1