Ce greșeli facem când ne spălăm pe dinți. Sfaturi de la stomatolog ca să ne păstrăm dantura sănătoasă

Ultima actualizare:

    Periajul dentar nu este deloc simplu, dacă-l faci corect
Periajul dentar nu este deloc simplu, dacă-l faci corect

Igiena orală realizată corect este extrem de importantă pentru a avea, pe termen lung, dinți și gingii sănătoase. Spălatul pe dinți poate părea ceva banal, însă mulți dintre noi își perie în mod eronat dinți, riscând astfel să facă mai mult rău decât bine.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce facem greșit și cum putem ajunge la o rutină corectă de îngrijire a danturii.

„De cele mai multe ori, la primul consult, întreb pacienții ce rutină de igienă dentară practică și discut pe larg acest subiect. Deși poate părea ceva banal, îi întreb cum se spală pe dinți, îi rog să îmi descrie tehnica de periaj pe care o folosesc. Și, de cele mai multe ori, descopăr erori în ce privește periajul”, spune stomatologul.

Iată care sunt greșelile pe care le face la fiecare periaj al dinților

Nu folosim peria de dinți cu duritate mare pe dinții naturali

Dacă folosim peria de dinți manual, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim în forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dinții naturali. De ce? Pentru că, asociind forța cu o duritatea crescută a perilor, smalțul se “tocește”, se subțiază, atragând după sine sensibilitatea dentară;

Nu plimbăm peria în același timp pe dinții de sus și de jos

În ce privește tehnica de periaj, mișcările executate cu periuța trebuie să urmărească sensul de creștere a dinților, sau sensul de la roz spre alb, adică de la gingie către vârful dintelui.

Pentru dinții superiori de sus în jos, iar, pentru cei inferiori, de jos în sus. Mișcarea trebuie să fie similară actului de măturare, adică să desprindă periuța de pe dinți la capătul ei.

Dacă mișcarea se face în dublu sens, de la cei de sus la cei de jos și înapoi, tot ce facem este să plimbăm placa bacteriană pe dinți, ca la final să o introducem subgingival.

În plus, dacă insistăm cu peria împotriva sensului de inserție al gingiei, riscăm să declanșăm retracția gingivală. Nici mișcările stânga-dreapta nu sunt recomandate sau utile, ele necurățând eficient spațiile interdentare.

Și, pentru că au ca prim punct de contact zona cea mai bombată a dintelui, coletul dentar, au ca efect secundar și tocirea acestuia;

Periajul diferă de la dreptaci la stângaci

Un alt secret este și alternanța zonei de începere a periajului. Un exemplu practic este al pacientului dreptaci, care începe mereu periajul din partea lui stângă, așa fiindu-i la îndemană și comod. Periind acolo cu exces de zel și presiune, va toci dinți în acea zonă.

Pe partea dreaptă în schimb, acolo unde mâna ajunge într-o poziție mai incomondă și entuziasmul de început se pierde, calitatea periajului va fi mai scăzută.

De aceea, medicul Sorina Stroe recomandă ca o  săptămână să începem periajul din partea dreaptă, alternat o săptămână cu partea stângă;

Peria electrică poate toci dinții

Dacă discutăm despre periajul electric, sigur că lucrurile sunt ceva mai simple. În sensul că periuța face cam singură tot. Ce trebuie avut în vedere însă este să alegem un model cu senzor de presiune.

Periajul electric poate fi mai nociv în ce privește efectul de tocire a dinților, pentru că în aceeași unitate de timp, periuța electrică face mult mai multe mișcări decât mâna omului, amplificând acest efect.

Senzorul de presiune este ca o frână care ne avertizează când apăsăm prea tare. Poate face asta fie aprinzând un led, fie oprind periuța;

Spălăm pe dinți înainte sau după masă?

Medicul stomatolog ne sfătuiește să nu ne spălăm niciodată pe dinți imediat după masă. Este bine să așteptăm cel puțin 30 de minute până la periaj, după ce am terminat de mâncat.

E nevoie de timp pentru ca ph-ul acid din cavitatea bucală să se neutralizeze;

Alte recomandări pentru igiena orală

  • Este ața dentară atât de bună?

Un loc important în rutina de igienă dentară o au și mijloacele auxiliare de curățare, de genul aței dentare, apelor de gură, dușului bucal sau periuțelor interdentare.


    Medicul stomatolog Sorina Stroe a constatat că cei mai mulți pacienți nu se spală corect pe dinți
Medicul stomatolog Sorina Stroe a constatat că cei mai mulți pacienți nu se spală corect pe dinți

”Personal, nu sunt un fan al aței dentare, din mai multe motive. Pacienții o folosesc de cele mai multe ori greșit, trăgând în sensul invers inserției pentru a o îndepărta. Corect este să îndepărtăm ața dentară trăgând de un capăt al ei. În caz contrar, ea tocește suprafețele interdentare. În plus, gingia este traumatizată de ața dentară”, este de părere Stroe.

  • Apa de gură, zi de zi, poate colora dinții

Apele de gură sunt foarte utile pentru rolul lor antimicrobian și antiseptic, dar se recomandă să fie folosite cu pauze, pentru că marea majoritate conțin clorhexidina, un foarte bun dezinfectant de uz dentar, dar care are efectul secundar de a colora dinții după utilizare îndelungată neîntreruptă;

  • Periuța interdentară, o alternativă de igienizare corectă

Periuțele interdentare reprezintă o alternativă bună de igienizare interdentară, fiind prietenoase și ele cu parodonțiul. E important să știm însă că trebuie să le înlocuim frecvent, deoarece se deteriorează foarte ușor.

Citește și: 

Spartul seminţelor afectează dinţii! Obiceiurile periculoase pentru dantură

6 sfaturi ca să ai dantura albă şi strălucitoare

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net