Ce este hipoxia silențioasă, cel mai nou simptom Covid-19, care îi păcălește pe pacienți

Ultima actualizare:

    Unii pacienți cu niveluri foarte scăzute ale oxigenului manifestă o stare de euforie care-i împiedică să vadă gravitatea situațieifoto: Shutterstock
Unii pacienți cu niveluri foarte scăzute ale oxigenului manifestă o stare de euforie care-i împiedică să vadă gravitatea situațieifoto: Shutterstock

”Happy hypoxia” sau hipoxia silențioasă este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de Covid-19, caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, în ciuda faptului că aceștia au o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%. Acești pacienți riscă să ajungă la terapie intensivă, în stare gravă.

Din cauza acestei stări de bine (”happy hypoxia” se traduce prin hipoxia/lipsa de aer veselă), pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă este starea lui d esănătate. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția, la Digi24, că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hipoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.

Sistemul de alarmă al organismului, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier cu privire la gravitatea situației în care se află organismul.

Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a explicat dr. Mahler.

Citește și:

În București nu mai sunt locuri la Terapie intensivă. Pacienții Covid, transferați în țară

Toleranța la glicemii foarte mici – o altă ”ciudățenie” a coronavirusului

Altă ”ciudățenie” a coronavirusului este adaptarea organismului la valori foarte scăzute ale glicemiei.

”Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți.

Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar", a mai spus managerul Institutului Marius Nasta din București.

Citește și:

Luiza Zan, despre experiența Covid-19. ”Nu are nicio treabă cu gripa. Dacă o să-l faceți, o să înțelegeți”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net