Ce este hipoxia silențioasă, cel mai nou simptom Covid-19, care îi păcălește pe pacienți

femeie-masca-oxigen.jpg

femeie cu masca de oxigen
Unii pacienți cu niveluri foarte scăzute ale oxigenului manifestă o stare de euforie care-i împiedică să vadă gravitatea situației
foto: Shutterstock

”Happy hypoxia” sau hipoxia silențioasă este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de Covid-19, caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, în ciuda faptului că aceștia au o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%. Acești pacienți riscă să ajungă la terapie intensivă, în stare gravă.

Din cauza acestei stări de bine (”happy hypoxia” se traduce prin hipoxia/lipsa de aer veselă), pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă este starea lui d esănătate. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția, la Digi24, că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hipoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep.

Sistemul de alarmă al organismului, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier cu privire la gravitatea situației în care se află organismul.

Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a explicat dr. Mahler.

Citește și:

În București nu mai sunt locuri la Terapie intensivă. Pacienții Covid, transferați în țară

Toleranța la glicemii foarte mici – o altă ”ciudățenie” a coronavirusului

Altă ”ciudățenie” a coronavirusului este adaptarea organismului la valori foarte scăzute ale glicemiei.

”Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți.

Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar", a mai spus managerul Institutului Marius Nasta din București.

Citește și:

Luiza Zan, despre experiența Covid-19. ”Nu are nicio treabă cu gripa. Dacă o să-l faceți, o să înțelegeți”

Loading...
 
 

Citește și

  • femeie care își face un suc de fructe

    De ce unele persoane dezvoltă simptome dure în caz de infectare cu SARS-CoV-2, iar altele nu? Mulți cred că e din cauza sistemului imunitar puternic, care ar reacționa violent în lupta cu virusul. Astfel, apare întrebarea: e bine să avem o imunitate ridicată în această perioadă de pandemie, sau nu? Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, vine cu explicații.

  • femeie obosită

    Oboseala, starea permanentă de epuizare sunt cele mai comune simptome cu care rămân cei care au trecut prin experiența Covid. Potrivit unui studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda, mai bine de jumătate din persoanele infectate rămân cu această oboseală de la 6 până la 10 săptămâni după teoretica vindecare.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1