Ce efecte nocive are ceaţa persistentă pentru sănătate

Ultima actualizare:

    Până la ora 10:00, se va semnala local ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 metri,Foto: Arhiva Click!
Până la ora 10:00, se va semnala local ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 metri,Foto: Arhiva Click!

Suntem în mijlocul toamnei, iar acum un alt fenomen ne deranjează mai ales dacă suntem şoferi. Este vorba despre ceaţă care, în unele zone devine atât de densă încât abia mai poţi vedea la câţiva metri în faţă. Însă nu vizibilitatea redusă este problema majoră de fapt. Medicii spun că ceaţa agravează unele boli.

În ultima perioadă meteorologii au emis mai multe coduri galbene de ceaţă pentru aproape toată ţara. Iar pe lângă problemele pe care le aduce traficului rutier, acest fenomen ne periclitează sănătatea.

Specialiştii spun că ceaţa persistentă reprezintă un stres adaptativ cu multiple efecte negative ce afectează preponderant pacienţii cu afecţiuni pulmonare sau cardiace şi a celor cu vârste înaintate.

„Efectele suprasaturării aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile neobişnuite din această perioadă dar şi de poluarea din marile oraşe. În aceste condiţii nu este o surpriză că tot mai mulţi pacienti prezintă tulburări respiratorii şi cardiovasculare manifestate prin dispnee, tuse, expectoraţie, dureri retrosternale şi palpitatii, cefalee şi vertij”, a explicat pentru Click!, Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, Medic primar urgenţe, membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Cardiacii şi cei cu probleme respiratorii, cei mai afectaţi

Medicul mai spune că laringitele şi traheobronşitele domină patologie din această perioadă dar se poate ajunge şi la variaţii importante ale tensiunii arteriale, crize de angină pectoarală şi chiar infarct miocardic acut. Mai mult, la cei meteosensibili sunt modicări neuropsihice importante precum migrenele, vertijul, cefalea şi tulburarile de comportament alimentar sau de somnul ce pot crea un grad crescut de disconfort.

„Recomandăm mai ales celor cu patologie preexistentă să evite expunerea la factorii de risc, să respecte cu stricteţe regulile de igienă şi să evite automedicaţia. Dacă simptomatologie se agravează sau persistă mai mult de două săptămâni e necesară reevaluare de către medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corespunzător”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Ceaţa afectează traficul rutier, aerian şi maritim

Vizibilitatea este extrem de redusă, mai ales dimineaţa şi seara, în unele zone ajungând să fie mai mică de 50 de metri. Fenomenul este extrem de periculos pentru şoferi. Iar pentru a-i ajuta, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române transmite, zilnic, informări priovind drumurile afectate de ceaţă. Însă fenomenul afectează şi traficul aerian, feroviar şi maritim.

Ce este ceaţa şi cum apare

Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara. Apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare. De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când se observă inversiunile de masă termică.

Ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul, o aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului, potrivit revistei descopera.ro. Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net