Conduci pe ceaţă? Uite cum eviți accidentele rutiere

ceata_adrian_martalogu_0003.jpg

Ceaţa reduce vizibilitatea şi îngreunează circulaţia
Şoferii trebuie să fie mai vigilenţi pe timp de ceaţă
foto: Click!

De câteva zile, în fiecare dimineață, ceața ne dă serioase bătăi de cap, mai ales dacă suntem la volan. Diferențele de temperatură dintre zi și noapte fac ca acest fenomen să apară la primele ore ale dimineții, atunci când este și vârf de trafic. Iată cele mai bune sfaturi ca sa circulați în siguranță în condiții de ceață.

Nu te muta pe prima bandă 

Se pare că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac şoferii atunci când sunt surprinşi de ceaţă densă este să se mute de pe banda doi pe banda unu de mers, aflăm de pe site-ul 4tuning.ro. Specialiştii nu recomandă asta deoarece, deşi mergem cu viteză mică, riscăm să dăm peste maşini complet oprite, ai căror şoferi aşteaptă să se ridice ceaţa. Iar dacă aceştia nu sunt opriţi pe prima bandă, cu siguranţă staţionează pe marginea drumului, iar riscul de acroşare a acestor autovehicule este foarte mare. Recomandat este să circuli cu viteză mai mică pe banda a doua.

Nu opri pe banda de urgenţă

Dacă te afli pe autostradă, recomandat este să-ţi continui drumul şi să nu te opreşti pe banda de urgenţă. Riscul de a fi lovit de un şofer care din lipsă de vizibilitate a pierdut direcţia este foarte mare. Opreşte pe banda de urgenţă doar dacă eşti absolut convins că aceasta este singura soluţie care ţi-a mai rămas.

ceata_maria2.jpg

Ceata
Ceaţa
foto: Click!

Urmăreşte un reper în faţă 

De obicei, pe ceaţă densă şoferii merg cuminţi unul în spatele celuilalt, cu viteză redusă, păstrând distanţa şi fără a se aventura în depăşiri periculoase. Pentru a evita un accident, încearcă să ţii direcţia drumului urmărind un reper: maşina din faţa ta, stopurile de ceaţă ale acesteia, linia bordurii, linia pomilor de pe marginea drumului, etc.

Mergi cu viteză redusă 

Este absolut obligatoriu să circuli cu viteză redusă dacă vrei să eviţi un accident. Când dai de ceaţă densă, care îţi lasă o vizibilitate de doar câteva zeci de metri, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să aprinzi proiectoarele şi stopurile de ceaţă şi să micşorezi viteza.

Nu folosi faza lungă 

O altă greşeală pe care o fac foarte mulţi şoferi este aceea de a aprinde faza lungă pe porţiunile de drum cu ceaţă densă. Ceea ce nu ştiu ei este faptul că faza lungă, spre deosebire de proiectoare, luminează în sus, iar raza de lumină loveşte direct în ceaţă. Iată cum vizibilitatea şi aşa redusă va deveni zero.  

Evită depăşirile 

Este absolut obligatoriu ca pe porţiunile de drum cu ceaţă densă să nu te încadrezi în depăşiri. Dacă te afli pe un drum cu o singură bandă de mers pe sens, nu vei şti niciodată dacă din faţă vine sau nu o altă maşină. Riscul unei tamponări frontale este foaret ridicat.

Păstrează distanţa 

Acest sfat este valabil nu doar când circuli în condiţii de ceaţă, ci în general, indiferent de starea vremii. Păstrarea distanţei regulamentare faţă de autovehiculul din faţa ta îţi poate salva viaţa. Cu toate acestea, există foarte mulţi şoferi care merg „lipiţi” de maşina din faţă fără să se gândească dacă vor avea timp să frâneze în cazul în care va fi nevoie. Nu ai de unde să ştii ce reacţii poate avea şoferul din faţa ta şi pune o frână bruscă. Impactul, în aceste condiţii, este iminent. 

Aprindem sau nu avariile 

Teoretic, avariile se aprind atunci când autovehiculul staţionează pe partea dreaptă a carosabilului deoarece este avariat. Practic, am văzut mulţi şoferi care aprind becurile de avarie când vizibilitatea este redusă – plouă torenţial sau e ceaţă. Ceea ce nu realizează ei este faptul că, din dorinţa de a se face cât mai vizibili, îi induc în eroare pe ceilalţi şoferi care cred că au în faţă o maşină oprită.

Loading...
 
 

Citește și

  • Ceaţa este un fenomen meteo care apare frecvent toamna şi reduce vizibilitatea în trafic. De aceea, este important ca şoferii să conducă cu atenţie şi să se informeze înainte de a pleca la drum. Poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteză adaptată în permanenţă tuturor particularităţilor meteo, de drum şi de trafic. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi ca să nu aveţi probleme!

  • Primăvara și toamna apare un fenomen meteo banal, ceața, care face probleme în special șoferilor

    Primăvara și toamna apare un fenomen meteo banal, ceața, care face probleme în special șoferilor. Ce este ceaţa și de ce apare?