Care sunt diferenţele dintre pepenele galben şi cel roşu

Citeste tot despre: 

Ar fi chiar păcat să nu profiţi, în această perioadă, de pepeni. Galbeni sau roşii, sunt gustoşi, răcoritori, hidratanţi şi ideali într-o cură de detoxifiere. De obicei îi găsim împreună la piaţă şi amândoi ne fac cu ochiul. Nu ştii ce să alegi, care e mai sănătos? Greu de spus. În afară de preferinţele legate de gust, pepenii se aleg în funcţie de nevoi, căci au concentraţii şi substanţe nutritive diferite.

Numărul de calorii

Pepenele roşu. Deşi este foarte dulce şi săţios, 100 g de pepene roşu are doar 30 de calorii. La această cantitate se regăsesc 0.4 g fibre, 0.2 g lipide, 0,5 g proteine şi 7 g glucide.
Pepenele galben are mai multe calorii – 54 la 100 g. Şi el conţine 0,8 g proteine, 0,1 lipide, 13,5 glucide, dar mai multe fibre – 1 g.
Conţinutul de minerale
Pepenele roşu conţine 11 mg calciu, 15 mg magneziu, 172 mg de potasiu, 0,15 mg zinc şi 17 mg fosfor, la o cană de fruct tăiat cubuleţe.
La aceeaşi cantitate, pepenele galben îţi furnizează mai multe minerale: 14 mg calciu, 19 mg magneziu, 417 mg potasiu, 0,28 mg zinc şi 23 mg fosfor.
Conţinutul de vitamine
Pepenele roşu. La o cană de pepene primeşti 12,5 mg vitamina C, 5 mg acid folic, 0,2 mg vitamina K.
Pepenele galben îţi aduce mult mai multe vitamine. De 6 ori mai multă vitamina A, 57 mg vitamina C, 33 mg acid folic şi 3,9 mg vitamina K.
Ce tratează fiecare
Pepenele roşu. Datorită concentraţiei mari de apă (95%), pepenele roşu este un bun diuretic şi reduce riscul formării pietrelor la rinichi, dă o senzaţie de saţietate, fiind ajutor de nădejde în curele de slăbire şi, potrivit unor studii, ar ţine chiar loc de viagra, datorită unui ingredient numit citrulină, care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi creşte apetitul sexual. Pepenele roşu mai este bun în reumatism, deoarece favorizează eliminarea apei şi a toxinelor, în constipaţie şi obezitate.
Pepenele galben. Ţine şi el apetitul sub control, menţine în limite normale presiunea sângelui, graţie conţinutului de potasiu; este indicat în constipaţie, gută, anemie. Chiar şi în cosmetică se foloseşte sub formă de măşti pentru tenul uscat, sensibil. De asemenea, fiind bogat în betacaroten (transformat de corp în vitamina A, esenţială pentru sănătatea ochilor), reduce riscul apariţiei cataractei.

5 lucruri pe care nu le ştiai despre pepenele roşu

Este folosit şi în cosmetică, la prepararea măştilor naturale pentru ten. Sucul de pepene roşu, amestecat cu o linguriţă de miere, e foarte hidratant pentru tenurile uscate, lipsite de strălucire.
Există pepene pătrat, modificat genetic pentru a fi depozitat mai bine în frigider.
Există şi pepene cu miez galben, care are un gust mult mai dulce decât cel roşu.
Scade febra musculară. Sucul de pepene roşu este remediul ideal al sportivilor. Cei care beau o cană de suc înainte de antrenamente nu mai au aşa dureri musculare ca cei care nu beau. Asta datorită conţinutului de citrulină, care relaxează şi dilată vasele de sânge, reducând eventualele inflamaţii.
Seminţele, pline de nutrienţi. Chiar dacă mulţi le aruncă, seminţele pepenelui roşu conţin o mulţime de vitamine din grupul B, proteine, magneziu, fosfor, fier, potasiu, zinc etc., dar şi acizi graşi omega 3 şi 6. Ele reglează tensiunea, ajută digestia, întreţin musculatura şi elasticitatea pielii. Aşa că nu le da la o parte, ci mănâncă-le!

 

Citeşte şi

Cura cu pepene roșu poate fi un pericol pentru sănătate! Ce spune medicul

Loading...
 
 

Citește și

  • dieta pepene verde rosu risc

    Trebuie să profităm de sezonul în care ne aflăm și să consumăm cât mai multe legume și fructe proaspete care se găsesc pe piață. Dar e bine să ne asigurăm că sunt produse din țara noastră de reședință, căci organismul preferă produsele locale. Și, da, vara este foarte bine să facem o cură de pepene roșu, dar asta numai și numai dacă starea de sănătate ne permite.

  • Pepenele este alimentul ideal pe timp de caniculă

    Pepenele roșu este printre fructele recomandate pe timp de vară. Dar cum alegi cel mai dulce și mai copt pepene roșu? Reporterii Click! au întrebat specialiștii și vă spun cum să nu te păcălești când cumperi pepene roșu

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1