Când ești în pericol să îți arzi pielea la soare. Scara de risc la razele ultraviolete (UV)

canicula-vremea-ultraviolete.jpg

Ne-a lovit un nou val de caniculă, iar razele ultraviolete au ajuns la nivelul VII (din XV posibile)
Ne-a lovit un nou val de caniculă, iar razele ultraviolete au ajuns la nivelul VII (din XV posibile)
FOTO: Click!

Ne-a lovit un nou val de caniculă, iar razele ultraviolete au ajuns la nivelul VII (din XV posibile). La aceste valori, pielea se înroșește în 30 – 60 de minute. Uite cum arată scara radiaţiilor ultraviolete! Sfaturi de la medici pentru perioada de caniculă!

Termometrele indică 29 de grade la umbră, astăzi, 26 iunie, la ora 12.00, în Banat, la Sânnicolaul Mare, dar la soare sunt 40 de grade. Meteorologii ANM prognozează pentru astăzi, 26 iunie și mâine, 27 iunie, temperaturi de peste 35 de grade, adică va fi caniculă. La aceste temperaturi, crește și pericolul de ardere a pielii din pricina razelor ultraviolete.

Când ești în pericol să îți arzi pielea la soare

Astăzi, 26 iunie, nivelul razelor ultraviolete (UV) a crescut la VII, din XV posibile. La această valoare, razele soarelui vă arde pielea în 30 de minute! Meteorologii ANM spun că nivelul radiațiilor ultraviolete (UV) sunt la cote de pericol pentru organism.

Este foarte cald, iar nivelul UV a ajuns la VII –VIII, iar dogoarea urcă și mai puternic din nordul Africii.

Energia radiațiilor ultraviolete (UV) poate distruge viața până la un metru adâncime în sol și sunt responsabile pentru grave afecțiuni ale pielii, inclusiv cancer, spun experții în domeniu.

Recomandări de la medici în perioada de caniculă

Este foarte important să respectăm anumite reguli în această perioadă pentru a nu avea de suferit. Căldura de afară este periculoasă îndeosebi pentru cardiaci și bolnavii de epilepsie, dar și pentru piele.

 • Beţi multă apă. Nu aşteptaţi să vi se facă sete.
 • Evitaţi să ieşiţi afară între orele 11.00 şi 17.00.
 • Eliminaţi sau reduceţi activităţile în aer liber.
 • Nu vă lăsaţi niciodată copiii sau animalele de companie să aştepte în maşină.
 • Evitaţi alcoolul, cafeaua şi băuturile care conţin mult zahăr.
 • Mergeţi la doctor dacă următoarele simptome persistă, deşi vă retrageţi într-un loc răcoros şi consumaţi apă: aveţi crampe musculare la nivelul membrelor sau la nivelul stomacului, vă simţiţi slăbiţi, aveţi tulburări de somn sau ameţeli.
 • Consumaţi mâncare rece, de genul salatelor de legume sau de fructe. Acestea conţin şi multă apă.
 • Nu beţi lichide foarte reci pentru a evita şocul termic.
 • Persoanele care suferă de epilepsie, cele care au probleme cu inima, cu rinichii sau cu ficatul şi care, uneori, au restricţii impuse de medic, referitoare la consumul de lichide, să întrebe doctorul dacă nu pot mări, în această perioadă, consumul de lichide.
 • Când ieşiţi din casă, purtaţi haine din fibre naturale, deschise la culoare, largi, cu mâneci lungi. În loc de pălărie, ar fi bine să purtaţi pe cap o bandană din bumbac, deschisă la culoare, deoarece transpiraţi mai puţin. 
 • Faceţi frecvent duşuri călâi, udaţi-vă din când în când cu apă rece palmele şi faţa.

Scara radiaţiilor ultraviolete

 • Indice UV 0-II, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare. UV produc înroșirea pielii în mai mult de 2 ore, nu este periculos
 • Indice UV III-V, risc mediu, pielea se înroșește în 1-2 ore. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers.
 • Indice UV VI-VII, risc crescut, pielea se înroșește în 30 – 60 de minute. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat.
 • Indice UV VIII-X, risc foarte crescut, poate produce grave leziuni ale pielii, arsuri grave, iar celulele măduvei osoase pot suferi modificări ireversibile.. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră.
 • Indice UV X-XI+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.

Citește și

Când se emite ”cod roșu” de vreme rea. Totul despre codurile meteo

Cum va fi vara 2019? Prognoză meteo pentru 3 luni

Loading...

Citește și

 • Epuizarea de căldură apare atunci când temperatura generală a corpului depăşeşte 37 de grade Celsius. Simptomele specifice acesteia sunt cefalee, greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie, dureri musculare, oboseală şi scăderea tensiunii arteriale. Însă ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când suntem expuşi la caniculă? Iată ce spun oamenii de ştiinţă.

 • Meteorologii ANM spun că în luna iunie, în România, zilele însorite și calde alternează cu cele cu ploioase

  Cu luna iunie începe și vara pe care o așteptăm în fiecare an. Mulți își programează concedii la munte și la mare și speră că vor avea vreme bună. Meteorologii ANM spun că în luna iunie, în România, zilele însorite și calde alternează cu cele cu ploioase. Iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului, spun meteorologii ANM.