Și lămâile se pot mura! Cum le prepari și la ce le folosești

lamaie_murata.jpg

Foto: viataverdeviu.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Credeai că doar castraveții, gogoșarii sau varza se pot mura? Uită că și lămâile fac casă bună cu sarea și se pot folosi în orice rețetă care necesită lămâi proaspete, oferind o aromă mai fină.

Lămâile murate se găsesc și în magazinele cu specific oriental sau musulman, însă pot fi făcute cu ușurință și acasă. Pentru murare, se pot folosi lămâile din soiul Meyer, care sunt puțin mai dulci, sau Eureka. De asemenea, este bine să se folosească lămâi organice, pentru că se va consuma și coaja.

Ingrediente:

5-7 bucăți lămâi proaspete

sucul de la 3-4 lămâi

sare

apă fiartă

Mod de preparare:

Se curată capetele lămâilor. Se taie fiecare lămâie în sferturi, dar nu complet, ci până la o distanță de cca 1.2 cm de unul dintre capete. Capătul respectiv trebuie să rămâne intact, să nu se desprindă feliile tăiate. Se presară generos sare pe bucățile tăiate și se decupează, în continuare, și restul de lămâi.

Se pune sare pe fundul borcanului și se așează lămâile, bine presate una lângă cealaltă. Se apasă lămâile în borcan, pentru a lăsa zeamă. Se adaugă sare, apă și sucul de lămâie stors până când lămâile sunt bine acoperite cu lichid. Lămâile folosite pentru suc nu se aruncă, ci se taie bucăți și se pun deasupra borcanului.

Se lasă la temperatura camerei într-un loc întunecos și rece, timp de 3-4 săptămâni, până când acizii își fac treaba. Din când în când, se agită borcanul, pentru a omogeniza saramura.

Lămâile murate se pot păstra până la un an în frigider, după ce sunt gata de consum. Pe măsură ce se folosesc în mâncare, se poate completa fiecare borcan cu alte coji de lămâie. Cu cât stau mai mult în borcan, cu atât vor avea o aromă mai puternică.

Cum se consumă

Lămâile murate se pot folosi în orice rețeta care necesită lămâi proaspete, oferind o aromă mai fină. Pulpa se poate folosi în orice tip de tocăniță, sosuri sau supe. Coaja tăiată mărunt se poate adăuga în salate, dressinguri sau în hummus. Se poate adăuga la orez sau în paste. Fructele de mare merg și ele foarte bine cu lămâile murate. Dulciurile pot și ele, de asemenea, fi aromate cu lămâi murate – se pot presăra pe iaurt sau în înghețată, conform viataverdeviu.ro.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5