Ce este şi cum se prepară malasolca, reţeta cu peşte a lipovenilor. I-a marcat copilăria lui Ivan Patzaichin

shutterstock-1579723903.jpg

Este un preparat săţios și gustos, pentru toată familia @shutterstock
clickpentrufemei.ro
Citeste tot despre: 

Postul Crăciunului este al doilea mare post din an, cu o lungime de 40 de zile, de aceea este o provocare chiar şi pentru mai „antrenaţi“. Faptul că are dezlegări la peşte în fiecare weekend îl face, însă, mai puţin dificil. Pe lângă preparate clasice precum borş, icre şi peşte prăjit, malasolca, o veche reţetă a lipovenilor din Delta Dunării, trebuie încercată măcăr o dată în viaţă.

Malasolca este mâncarea de suflet a lui Ivan Patzaichin, preparatul care îi aminteşte şi acum de copilăria sa petrecută la Mila 23, după cum amărturisit fostul campion. De altfel, preparatul se regăseşte în meniul restaurantului său din Bucureşti, alături de alte mâncăruri tradiţionale ale lipovenilor: picancă, storceag şi scordolea.

Ca multe alte preparate din lumea întreagă şi mâncărurile lipoveneşti s-au născut din ceea ce oferea natura. Evident, era bogăţie de peşte. Însă localnicii, majoritatea pescari, primeau puţin peşte din captura zilei, ales în anii comunismului, când erau obligaţi să îndeplinească planul şi să predea aproape totul la cherhanale.

Alături de peşte, mai aveau la dispoziţie pentru mâncare câteva legume cultivate în grădini, iar de multe ori masa se prepara seara, într-un ceaun uriaş, pentru toată familia. Malasolca este unul dintre aceste preparate, foarte simplu, dar extraordinar de gustos, perfect pentru o zi de post cu dezlegare la peşte.

Citește aici ce spunea Radu Anton Roman despre preparat și care este rețeta.

Loading...
 
 

Citește și

  • dâmboviţa, ivan patzaichin, vâslit, bărci, cursuri, canotcă

    În această seară, începând cu ora 19.00, râul Dâmboviţa va fi deschis pentru agrement, graţie unei iniţiative a fostului canotor Ivan Patzaichin. Sub genericul „Ocupăm Dâmboviţa”, bucureştenii sunt invitaţi să dea la vâsle pe porţiunea cuprinsă între podul Unirii şi Biblioteca Naţională.

  • "Cum de nu am fost până acum în Deltă?!", se întreabă vedeta Gold Fm, Raluca Moianu? Nu de alta, dar ideea preconcepută cum că drumul până acolo e prost, că e un loc plictisitor şi că ţânţarii sunt un adevărat inamic e total greşită.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1