Ce trebuie să ştii despre instalaţiile electrice din locuinţa ta

shutterstock_14843683_bec_becuri_economic_consum_reduc_economice.jpg

becuri
Dacă ai probleme la instalaţia electrică, nu încerca s-o repari singur! Apelează la un electrician!

Ţi se ard becurile sau prizele foarte des? Acesta este primul semn că sistemul electric din locuinţa ta e avariat. S-ar putea să fie vorba despre o avarie minoră sau, dimpotrvă, e posibil să ai de-a face cu defecţiuni care, dacă nu sunt remediate, îţi pot pune în pericol viaţa. Să nu uităm că un scurtcircuit poate declanşa un incendiu! Specialiştii Enel ne spun tot ce trebuie să ştim!

Verificați instalația electrică !

- apelați la un electrician autorizat pentru a vă asigura că circuitele electrice din locuință sunt corect funcționale și pot suporta consumul electric plănuit;
- instalațiile electrice vechi sau defecte pot provoca incendii sau avarierea aparatelor electrice din casă;
- nu utilizați aparate electrice, cabluri electrice, prize și întrerupătoare deteriorate sau cu defecțiuni; acestea sunt surse frecvente de incendiu ori accidente.

Nu faceți singur modificări la instalația electrică sau remedieri ale aparatelor electrice!

- apelați la un electrician autorizat!
- înainte de orice intervenție în instalația electrică, chiar pentru a schimba un bec, este recomandată întreruperea curentului de la tabloul electric !

- nu conectați sistemele și aparatele electrice în apropierea surselor de apă și căldură ! Evitați astfel riscul electrocutărilor, scurt-circuitelor și al izbucnirii de incendii.

- nu așezați aparatele electrice lângă chiuvete, căzi de baie, dușuri sau alte zone unde ar putea veni în contact cu apa.
- în cazul în care în apartamentul dvs. a fost instalat un dispozitiv electric în baie, asigurați-vă că nu va intră niciodată în contact cu apa.
- în bucătărie, îndepărtați electrocasnicele de zona chiuvetei și a aragazului.

Acordați atenție prizelor și întrerupătoarelor slăbite !

în cazul în care priza de care aveți nevoie se mișcă sau nu este bine fixată în perete, cereți ajutorul unui electrician. Acesta trebuie să schimbe priza/ întrerupătorul și să izoleze zona respectivă pentru a evita un eventual accident;
citiți eticheta sau manualul de instrucțiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

Nu suprasolicitați prizele și nu supraîncărcați prelungitoarele electrice !

Incendiile se produc de cele mai multe ori din cauza solicitării excesive a surselor de curent. Electrocasnicele mari (frigider, calorifer electric, mașină de spălat etc.) necesită prize separate, cu împământare. Altfel, surplusul de curent poate duce la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur. Sistemele de încălzire trebuie utilizate numai în prize cu o capacitate suficientă, cu împământare și niciodată într-o priză fără împământare sau într-un prelungitor nesigur;
Atenție la prizele multiple și la prelungitoarele electrice: dacă branșați la o priză prea multe aparate electrice, acestea se pot supraîncălzi și riscă să provoace un incendiu;
- deconectați aparatele electrice după fiecare utilizare;
- citiți eticheta sau manualul de instrucțiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

Dacă aveți copii, izolați prizele cu apărătoare de protecție ! Nu improvizați !

Fie că este vorba de reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranțe, improvizațiile reprezintă un pas sigur către incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent; Tot improvizații sunt și reparațiile făcute de către o persoană neautorizată.

Cumpărați accesorii de calitate!

Achiziționați prize și prelungitoare din ceramică în locul celor din plastic. În cazul în care achiziționați produse mai ieftine sau de calitate îndoielnică, este bine să vă asigurați că sunt folosite în mod corespunzător.
dacă sesizați miros de plastic topit, deconectați aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea prizei sau a ștecărului.

Folosiți corect aparatele electrice!

- respectați sfaturile în ceea ce privește siguranța în funcționare care figurează în manualul și instrucțiunile de utilizare ale aparatelor electrice pe care le folosiți;
- în cazul în care sesizați că aparatul electric și-a schimbat parametrii de funcționare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, trebuie să îl scoateți imediat din funcțiune și să vă adresați unui specialist;
- folosiți aparatura electrocasnică doar pentru scopurile recomandate de producător;
- nu atingeți aparatele electrice cu mâinile ude sau când stați cu picioarele pe podeaua udă - riscați să vă electrocutați sau să suferiți arsuri;
- debranșați întotdeauna un aparat electric portabil atunci când nu-l utilizați, pentru a evita pornirea accidentală;
- pentru a debranșa un aparat de la priza de curent, trageți întotdeauna de ștecăr, niciodată de fir. Riscați să deteriorați firul sau racordul dintre acesta și ștecăr;
- nu treceți cordonul de alimentare al aparatelor pe sub covoare sau peste suprafețe fierbinți;
- scoateți din priză aparatele înainte de a le curăța și urmați instrucțiunile producătorului;
- nu acoperiți gurile de ventilare ale aparatelor;
- după fiecare utilizare, scoateți din priză aparatele electrocasnice folosite ocazional (fier de călcat, filtru de cafea, mixer, robot de bucătărie etc).

Nu lăsați aparatele electrice în funcțiune nesupravegheate!

Când părăsiți locuința pentru o perioadă mai îndelungată, deconectați din priză toate aparatele și sistemele electrice.
Atunci când plecați de la domiciliu pentru o zi, o săptămână, sau o perioadă mai îndelungată de timp, deconectați de la curentul electric aparatele electrice cu un consum mare. În cazul în care folosiți prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, nu ezitați să le închideți de fiecare dată când petreceți mai mult timp în afara casei.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Un sătean din Ibăneşti, judeţul Mureş n-a avut niciodată electricitate, dar nici nu-i duce lipsa. La cei 67 de ani, nici nu-i mai vede rostul. Casa lui e pe un vârf de deal, fără vecini de jur-împrejur. Cât vezi cu ochii se întind grădini şi păşuni, iar în zare se văd păduri dese şi sate cocoţate pe dealuri.

  • Stau în case de milioane de euro în centrul Capitalei, dar nu au lumină pe stradă. Intrarea Mareşal Josef Pilsudski, fostă Intrare Polonă, este la 300 de metri de Piaţa Romană, dar locuitorii de aici trăiesc parcă în Evul Mediu.

  • Lucrările de pe strada Poporului din Brăila, care au fost finalizate recent, au dat, ce-i drept, o faţă nouă arterei de circulaţie.