Zeci de biserici și mănăstiri, în sărbătoare de Nașterea Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    Biserica ZlătariFoto: crestinortodox.ro
Biserica ZlătariFoto: crestinortodox.ro

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului , din data de 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul Anului Bisericesc. În această zi, zeci de biserici parohiale și mănăstiri din țară îmbracă haine de sărbătoare. În lăcașurile sărbătorite se va săvârși slujba de hram.

În București

În Capitală, credincioșii  se vor închina în opt  parohii sărbătorite:  La parohiile:  Bumbăcari și ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Ghencea ( Protoieria I Capitală), Floreasca și ‘Sfânta Maria’ – Herăstrău ( Protoieria II), Eroilor Martiri, Foișor și Zlătari (Protoieria III), după Sfânta Liturghie se vor săvârși slujbe de pomenire pentru ctitori, agape, dar vor avea loc manifestări religios-culturale închinate Maicii Domnului.

*Parohia Zlătari a primit hramul de˜Nașterea Maicii Domnului’ la slujba de sfințire din anii 1860.. Biserica parohiei Zlătari îi mai are ca și ocrotitori pe Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina, pomeniți pe 2 octombrie

*Biserica „Nașterea Maicii Domnului – Sf. Maria Ghencea” este sărbătorită  în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului.Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă la data de 11 iunie 1942, de către I.P.S. Nicodim Patriarhul României, Maria, soția Mareșalului Ion Antonescu, principal ctitor al acesteia, fiind de față primarul Grigore, ofițeri și credincioși.

*La intersecția Căii Dudești cu strada Stan Județu din Capitală, s-a ridicat, într-un timp foarte scurt, Biserica ‘Sfânta Fecioară Maria’. În apropiere mai sunt biserici, dar noul lăcaș de cult a fost construit pentru locatarii noului complex de locuințe ridicat în zonă.  La 7 septembrie a fost pusă piatra de temelie și la aproape un an, la 8 august 2009,  a fost sfințit demisolul lăcașului de cult, de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru darea în folosință a spațiului liturgic de la demisol, considerat paraclis-capelă.

Ploiești 

În Protoieria Ploiești își prăznuiesc hramul șase biserici, iar în Protoieria Vălenii de Munte sunt în sărbătoare cinci biserici.

‘În Protoieria Câmpina, praznicul Nașterii Maicii Domnului este cinstit în șase biserici parohiale: Bușteni, Ghioșești – Comarnic, Florești, Nașterea Maicii Domnului – Voila din Câmpina, Tufeni II, Brebu II. La toate aceste biserici, în ajunul sărbătorii s-au săvârșit Vecernia și Litia.

*În Protopopiatul Ploiești, credincioșii Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ de pe strada Mihai Bravu participă la hramul lăcașului de rugăciune. În sărbătoare mai sunt și parohiile Bătești, Blejor, Goga și Pietroșani din Protopopiatul Ploiești. În orașul Slănic, Parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ din cadrul Protopopiatului Vălenii de Munte își va sărbători hramul principal.

Hramuri la mănăstiri

Prilej de bucurie va fi și la mănăstirile Pissiota și Christiana din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și la Sitaru, din nord-estul județului Ilfov, care-și serbează cu această ocazie cel de-al treilea hram, alături de Sfântul Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Mănăstirea Sitaru, cunoscută în vechime ca ‘Balamuci’, a fost construită pe o insulă în mijlocul apelor Ialomiței. În sărbătoare se află și Mănăstirea Slănic din Arhiepiscopia Argeșului.

Maica Domnului cinstită în Moldova

*Duminică , Mănăstirea Vorona din județul Botoșani își serbează hramul. În Arhiepiscopia Iașilor va mai fi sărbătorit  hramul la Mănăstirile Sihăstria, Tazlău și Dumbrăvele, din  județul Neamț.

Mii de credincioși sunt să așteptați să participe  duminică la hramul Mănăstirii Hadâmbu, din comuna Mironeasa, județul Iași. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului va fi marcată duminică și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Sfânta Maria’ din Iași.

Duminică va fi sărbătoare

*Va fi sărbătoare și la Mănăstirea Cămârzani , dar și la Schitul Piatra Tăieturii din județul Suceava, aflat la o altitudine de 1.700 de metri și la o distanță de 24 de kilometri față de orașul Vatra Dornei, pe drumul ce duce în Munții Călimani. *Totodată Mănăstirea Alexandru Vlahuță din județul Vaslui, îmbracă straie de sărbătoare. Locul ales pentru înălțarea așezământului monahal a fost sfințit la data de 6 mai 2002, la Duminica Tomii. *La Biserica principală a mănăstirii, cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, lucrările de construcție au început la data de 4 mai 2006. Este prima biserică din Eparhia Hușilor, pictată pe exterior, în stilul frumoaselor ctitorii voievodale din Nordul Moldovei, și, poate, singura din țară cu fresce ce înfățișează doar sfinți români, de la primii martiri ai Dobrogei, până la sfinții recent canonizați – Sfinții Năsăudeni sau Binecredinciosul Voievod Neagoe Basarab.

În ziua praznicului,  în sărbătoare este și  Mănăstirea  Rahaila

Așezăminte  monahale în sărbătoare

*În Arhiepiscopia Sibiului își serbează hramul „Nașterea Maicii Domnului”Mănăstirea Nocrich-Hârtibaci, Mănăstirea Măgura, comuna Jina, Schitul Bazna și Schitul Orlat din județul Sibiu, precum și Mănăstirea Făget (Boholț), comuna Beclean, din județul Brașov

*În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului este hram la Mănăstirea Ciucea, județul Cluj și la Mănăstirea Piatra Fântânele din județul Bistrița Năsăud. Biserica Mănăstirii de la Piatra Fântânele, Bistrița Năsăud, poartă hramul Nașterii Maicii Domnului. Mănăstirea de la Piatra Fântânele, așezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța. Fiind așezat la granița dintre Transilvania și Moldova, așezământul monahal este frecventat de numeroși credincioși din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turiști care tranzitează zona.

*În Arhiepiscopia Alba Iuliei sunt două mănăstiri care își serbează hramul:Mănăstirea Țeț din județul Alba și Mănăstirea Recea din județul Mureș.

*În Episcopia Oradiei este hram la Mănăstirea Voivozi, județul Bihor.

În Episcopia Maramureșului și Sătmarului este hram la Mănăstirea Chiuzbaia și Mănăstirea Ruoaia din județul Maramureș, precum și la Mănăstirea Tegea din comuna Craidorolt, județul Satu Mare. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este o zi deosebită și la Mănăstirea Bixad din județul Satu Mare care are hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, dar unde se organizează pelerinaj și pe 8 septembrie.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului în bisericile din Oltenia

*În fiecare an, pe 8 septembrie, la Maglavit, în județul Dolj, mănăstirea înălțată în cinstea Nașterii Maicii Domnului și a Izvorului Tămăduirii își deschide larg porțile pentru miile de pelerini veniți din toată țara pentru a participa la slujba de hram.

*De asemenea, mănăstirile ‘Dintr-un Lemn’, Jgheaburi și Ostrov, din Arhiepiscopia Râmnicului își cinstesc ocrotitoarea.

Nașterea Maicii Domnului sărbătorită în Banat

Praznicul Nașterii Maicii Domnului este cinstiti în 53 de biserici din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.  Cu acest prilej, vor avea loc o serie de evenimente cultural-artistice și religioase, organizate de parohii, împreună cu autoritățile locale:  Iată  parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei ce poartă hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ :  Timișoara-Iosefin, Parța, Timișoara-Calea Lugojului din Protopopiatul Timișoara I, Comeat, Giarmata, Giarmata Vii, Sâlciua Nouă, Icloda, Mașloc, Remetea Mică, Unip, Vucova din Protopopiatul Timișoara II, Boldur, Buziaș II, Chizătău, Măguri, Crivina de Jos, Fădimac, Gruni, Hodoș, Honorici, Jena, Păru, Racovița, Secaș, Crivobara, Șanovița, Brestovăț, Visag din Protopopiatul Lugoj, Bethausen, Cutina, Ohaba Lungă, Gladna Română, Jurăști, Margina, Mâtnicu Mic, Nevrincea, Pogănești, Răchita, Remeta Luncă, Sintești, Susani, Baloșești din Protopopiatul Făget, Birda, Cerna, Gaiu Mic din Protopopiatul Deta, Beba Veche, Lenauheim, Periam, Sânpetru Mic, Tomnatic și Uihei din Protopopiatul Sânnicolau Mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net